Trappistenbrouwerij De Kievit viert jubileum met nieuw Refterbier

Ter ere van het tienjarig bestaan van Trappistenbrouwerij De Kievit, lanceren de broeders van Abdij Maria Toevlucht een nieuw bier: Zundert 4 Refterbier. Dit lichtblonde en toegankelijke trappistenbier heeft een bescheiden alcoholpercentage van 4%, maar blijft trouw aan de kenmerkende Zundertse kruidigheid. Vanaf vrijdag 21 april om 15:00 uur is dit brouwsel exclusief verkrijgbaar in de abdijwinkel van Abdij Maria Toevlucht.

Abt Guido Van Belle is enthousiast over de lancering van het refterbier: “Het is een grote wens die uitkomt. We hebben nu twee fantastische bieren: Zundert 8 Tripel Trappist en Zundert 10 Quadrupel Trappist. Maar we misten nog een bier dat onze gasten tijdens de dagelijkse maaltijd in het gastenhuis konden drinken. Met ons Refterbier is die leemte nu gevuld.” Broeder Christiaan, verantwoordelijk voor de brouwerij, voegt toe: “Ons refterbier is een prachtige start van ons jubileumjaar. Vijf jaar geleden introduceerden we de Zundert 10 Quadrupel Trappist, die zelfs werd uitgeroepen tot de beste quadrupel van Nederland. Nu, vijf jaar later, breiden we ons assortiment uit met dit bijzondere bier.”

Zundert 4 Refterbier is een licht, verfrissend bier met slechts 4% alcohol. Uiteraard is het een echte Zundert Trappist, dus de kruidige touch is niet te missen. “We gebruiken rogge als brouwgraan, wat vroeger veel in de omgeving werd geteeld en gebruikt voor het brouwen van bier. Het geeft een kruidige toets aan het bier. Ook hebben we een karakteristiek kruid uit de omgeving toegevoegd, zoals bij al onze bieren”, aldus broeder Christiaan. “Ondanks zijn lichte karakter heeft het bier toch een uitgesproken smaak. De naam 'refter' verwijst naar de eetzaal van een klooster.”

Exclusief verkrijgbaar in abdijwinkel

Het Zundert 4 Refterbier is speciaal gebrouwen voor gebruik in de abdij en het gastenhuis en is daarnaast te koop in de abdijwinkel. Om de exclusiviteit te waarborgen, is er een limiet van drie kratten per klant. Zundert 4 Refterbier kent geen landelijke distributie en om dit te benadrukken, is het etiket ook anders vormgegeven dan de bestaande bieren.