Tony Hopolonely bijzondere smaaksensatie

17 juni 2021
Soms krijg je berichten binnen waarvan je denkt: is dit een grap? Onlangs verraste Lowlander Beers met een bier met tompouce. Nu is het de Schotse brouwerij Brewdog die in een samenwerking met Tony Chocolonely een bier met witte chocolade en framboos heeft gebrouwen. Daar word je wel nieuwsgierig van ...

door Alain Schepers

Een blikje Tony Hopolonely en de Tony Chocolonely witte chocolade met framboos liggen klaar. Is het mogelijk om een goede match te maken en is het überhaupt mogelijk een brug te slaan tussen chocolade en bier door je bier naar chocolade te laten smaken. De lijst met ingrediënten verraadt in ieder geval iets over de tactiek van de brouwers van Brewdog. Zij hebben lactose gebruikt om de smaak in de richting van de chocolade te krijgen. Meer voor de handliggend is om de framboos uit de chocolade te laten terugkeren in het bier.

Frambozen

Bij het inschenken zien we een goudgeel mistig bier in het glas lopen. Er vormt zich een bescheiden witte schuimkraag die redelijk snel inzakt. De geur is ja ... zeg het maar ... opmerkelijk, verrassend? Dit bier met 5,7% alcohol is een India Pale Ale, een IPA. Je verwacht veel hop en daar zijn ze bij Brewdog inderdaad scheutig mee geweest. Je ruikt frisse, fruitige hoparoma's. Maar er is nog zoveel meer. De geur van frambozen steekt er ook bovenuit. Hoewel duidelijk herkenbaar als framboos is het niet typisch het rijpe fruit. Het is wat snoepjesachtiger, wat zoeter. En dan is er nog een geur die opmerkelijk genoeg gaat in de richting van witte chocolade. Hoe is het mogelijk?

Bitterheid

Hoe gaat dit smaken? Een slok van het bier maakt duidelijk dat dit echt een IPA is. Frisse fruitige hoptonen en een best stevige bitterheid in de finish. Zachte zuivelachtige tonen geven echt iets van een chocoladebeleving en de frambozenaroma's prikken overal duidelijk door heen. In combinatie met een stukje chocolade verdwijnt de pittige bitterheid. De zoetheid van de chocolade tempert de bitterheid. Het frisse van het bier en het vettige van de chocolade smelten samen en vormen een heerlijk paar. Het knettertje dat in de chocolade zit zorgt voor een extra speels effect.

Goede match

Dat donkere bieren en chocolade goed samen kunnen gaan is geen verrassing. Dat dat ook lukt met een blond bier, en zeker een IPA vind ik wel verrassend. Het is een knap staaltje smaakbeleving, zeker een aanrader voor liefhebbers van chocolade en iedereen die wat bewuster bezig is met het ontdekken van smaak. Tony Hoplonely in combinatie met de witte chocolade met frambozen van Tony Chocolonely is een geslaagd experiment. Bier en reep matchen prima. Verrassend maar geen combinatie die ik met regelmaat zal blijven genieten. Daarvoor is het voor mijn smaak te snoepjesachtig en te zoet.

Verkrijgbaar

Wil je deze combinatie zelf ook eens proeven? Brewdog's Tony Hopolonely is als 4-pack voor € 6,95 verkrijgbaar in de webshop van Brewdog. De chocolade is verkrijgbaar op vele plekken, waaronder in de meeste supermarkten.