Tijd om nieuw vloeibaar goud te scoren

14 september 2019

Elke bierliefhebber heeft dat wel. Het is zo'n dag! Je kijkt in de kast, kelder, schuur of waar je ook maar je bierige juweeltjes hebt staan. Dan blijkt dat de inhoud van de ooit zo goedgevulde ruimte toch iets tegenvalt. Je hebt nog wel een aantal echte buitencategorie bieren staan maar daar is het nog niet het juiste moment voor. Al staan ze er misschien al wel een jaar of langer, die bieren komen nog wel. Oftewel het is tijd om nieuw vloeibaar goud te gaan scoren.

Door Dennis Hofman

In je achterhoofd zitten er al wel een tijdje wat bieren waarvan je warm loopt, toch wil je ook verrast worden. Je gaat naar je favoriete shop en snuffelt rustig rond. Het personeel kent je inmiddels en begroet je enthousiast: 'Hey alles goed? Tijd voor wat mooie nieuwe biertjes?' Er ontstaan twinkels in je ogen en je merkt dat je mondhoeken richting je oren optrekken. 'Ja het was echt weer tijd om dit te doen' Denk je bij jezelf. Al snel zie je een paar biertjes die al een tijdje op je verlanglijstje staan. Vlug pak je ze en zet ze vast bij de kassa neer.

Dit kon wel eens een mooie dag worden. Met je telefoon in de aanslag kijk je wat de nieuwe bieren op de ratingapps doen. 'oei, een gemiddelde van 9 op Bierista, dat is wel heel hoog! Hmmm €11,99..Tja het is wel één van mijn favoriete stijlen!! De prijs houdt je toch even tegen. Het biertje laat je toch eerst nog staan want er is nog meer. Denkend, kijkend en overpeinzend. Het personeel bekijkt het terugkomende fenomeen met een welgemeende lach, zij herkennen dit.

Je pakt nog een nieuwe IPA want die komt helemaal uit The States. Ja die van de regionale brouwerij moet ook mee, nog niet gehad en de gedachte van support your locals zit er toch in. 'Oh hebben zij ook een nieuw bier?' Even checken.. Ach dat is redelijk qua score, prijstechnisch is die ook te doen'. Dus ook die wordt gepakt en bij de rest van je aanwinsten neergezet.

Keuzestress

Nou even tellen hoor, 1,2,3.....11,12, dit moet maar zo, er is alweer meer gepakt dan de bedoeling was. De flesjes gaan over de toonbank, je ziet de prijs hoger en hoger worden. €13,99..€38.85.. 57.98.. 'Dat wordt dan €66.75 met elkaar' hoor je de man achter de kassa zeggen.. Eigenlijk zit je alweer over je budget heen.. 'Hoeveel heb je nog van die eigenlijk' hoor jezelf vragen. De man kijkt even, 'Oh die, ja daar heb ik er nog drie van, is een limited edition ter viering van Sint Juttemis, komt dus ook niet weer, echt zooo lekker.' 'Nou vooruit maar' zeg je en er komt nog €11,99 overheen.

Met een volle tas maar lege portemonnee ga je toch opgewekt naar huis. Je hebt echt hele mooie bieren gescoord. Als je thuis komt volgt het andere dilemma.. Welke bieren zet je nou klaar voor straks. Keuzes, altijd maar weer die keuzes. De duurste biertjes worden toch altijd eerst weggezet. Toch?? Ja toch maar wegzetten!! We beginnen met één of twee goedkopere biertjes om daarna het bier wat een beetje tussen duur en goedkoop inzit te nuttigen. 'Die ook trouwens, want man die ziet er wel heel vet uit'. Uiteindelijk als de keuze is gemaakt kan je rustig je dag vervolgen om dan na een aantal uren lekker te gaan genieten, want alle bieren zagen er goed uit.

Goed werk geleverd

Het is zover, de avond is al ingevallen. De wat goedkopere bieren hebben goed gesmaakt. Kwaliteit/kwantiteit is prima, je geeft jezelf een schouderklopje. Dan komt het slotstuk van de avond. Dit bier is de perfecte afsluiter van een mooie dag. De omschrijving, het artwork, de brouwer, alles klopt. Het flesje wordt opgetrokken, aroma's knallen de neus in. Je schenkt het uit. Het bier ziet er mooi vol uit met een ferme schuimkraag. Je zet het glas tegen je je lippen en kantelt je biertje. Vloeibaar goud stroomt je mond binnen, je houdt het even in je mond, laat het rondgaan... Hmmmmm dit is lekker. Je slikt het door, neemt snel nog een slok. De smaak is nog beter. Dan is daar weer die glimlach en je denkt bij jezelf:'Het valt niet mee maar ik heb weer goed werk geleverd vandaag'.