't Taphuys Arnhem biedt elke bierliefhebber bierplezier

20 augustus 2022
Dat je tegenwoordig meer kunt verwachten dan alleen een standaard pilsje van de tap, is al wel gemeengoed in 99% van de kroegen en restaurants. Meerdere taps, aangevuld met mooie bieren van de fles, zorgen voor een gevarieerd aanbod voor de verwende bierliefhebber. Biercafés gaan daar graag overheen met 6, 8, 12 taps. Maar 100? Daarvoor moet je naar ’t Taphuys!

door Everard Kemperman

Een klein beetje afgekeken van de Amerikaanse taprooms, is het idee voor dit vernieuwende concept ontstaan bij Martijn Lensing. "Waar de taprooms alleen op bier gericht zijn en vrij kil, miste ik de sfeer van een grand café. Dat kunnen wij leuker!" Zo ontstond het idee al snel om er een eigentijdse en Nederlandse draai aan te teven, mét eten en service. Daarom opende eind 2016 het eerste Taphuys in Tilburg, in mei 2017 volgde Arnhem.

Het idee gaat verder. "Wij willen een stadscafé zijn voor iedereen, niet alleen voor de stereotype ‘stoere bierdrinker’ met baard en tatoeages, maar iedereen die op zoek is naar meer, naar een beleving en ontdekking. En dan ook niet de standaard indeling van ‘bier voor mannen, wijn voor vrouwen’. We willen zowel het pils-publiek uitdagen en stimuleren, maar tegelijkertijd de echte bierliefhebber blijven aanspreken."

Nou, en dat lukt heel aardig, kan ik zeggen! Ik ben best één en ander gewend, maar de 100 bieren van de tap bieden een bijzonder interessant en gevarieerd aanbod, van ‘simpele’ pils en frisse IPA’s, tot stevige stout en barley wine, eigenlijk het gehele spectrum. En dan niet alleen de begaande paden die je in de winkel kunt vinden, nee, juist nét de paadjes die een omweggetje nemen. Daarnaast is er ook nog een aanbod in fles en blik van zo’n 60 bieren. En wijn, heel veel wijn, zo’n 80 verschillende.

Hoe het werkt

Hoe het in z’n werk gaat, is heel simpel: bij de kassa koop je een pasje dat je naar believen kunt opwaarderen. Met dat pasje ontsluit je de tap naar keuze en tap je zelf het bier dat wilt, en hoeveel je wilt. Glazen  in soorten en maten staan klaar, net als overzichtskaartjes van het aanbod. Een kind kan de was doen. Een ideaal systeem voor zowel degene die gewoon van een goed glas wil genieten, als voor de avonturier die her en der wil proeven en zijn pallet wil testen.

Eigen import

Bij aankomst in het sfeervol verbouwde oude postkantoor in Arnhem met onze club vrolijke vrienden, werden we vriendelijk ontvangen en namen we plaats, waarop de ontdekkingstocht kon beginnen! Met 100 taps, plus de rest, moet er natuurlijk bedacht worden wélke bieren dat dan moeten zijn. Daarvoor komen über beergeek Daan Klinkenberg met bedrijfsleiders Stefan Erich en Tom Venhorst om de hoek kijken. Daan doet enthousiast een boekje open: "Ideeën doen we op in overleg met onze vaste leveranciers, en de brouwschema’s van brouwerijen. Dat stemmen we af op de trend die we voelen en het seizoen, maar we zijn ook niet bang om zélf die trend te zetten." Stefan vult hem aan: "Met onze unieke bierwand proberen we variatie te bieden en tegelijkertijd toegankelijk te zijn voor iedereen. Omdat we ook zelf importeren, hebben we daadwerkelijk unieke bieren."


Keller en Kölsch

En wat biedt de toekomst? Bier is booming en de bierwereld is momenteel in beweging als nooit tevoren, dus hoe neem je hier het voortouw in? Daan: "Door gesprekken met importeurs en distributeurs, en het bezoeken van beurzen en brouwerijen, zien we trends aankomen. We zien bijvoorbeeld graag twists op IPA’s, en willen zelf inzetten op meer Keller en Kölsch. De craftbeer revolutie biedt zoveel meer dan ‘gewoon’ bier, en desnoods proberen we onze gast een beetje op te voeden", zegt hij lachend.

Bronckhorster Brewing Company

Dat ze bij ’t Taphuys niet bang zijn om iets nieuws te proberen, blijkt wel uit het feit dat ze natuurlijk ook een eigen bier hebben. De Huysbaas, een vette knipoog naar ’t Taphuys, is een aromatisch blond bier van 3 granen en een prachtig soepele afdronk, en wordt exclusief gebrouwen door Bronckhorster Brewing Company in Rha. "We wilden een eigen bier, uit de streek. We kregen het beste gevoel bij Bronckhorst, en hebben het recept met Steve en Raymon (vader en zoon Gammage) verfijnd. Natuurlijk moest er Engelse hop in als eerbetoon aan Steve [een born Yorkshireman], en het resultaat is een toegankelijke blond, maar wél met een kick.’

Everard's conclusie

Ik kan niet anders zeggen dan dat we een bijzonder geslaagde middag en avond hebben gehad. Het bier- en wijnaanbod is meer dan voldoende om zelfs de meest doorgewinterde bierdrinker tevreden te stellen. Daarnaast biedt de kaart mooie gerechten om de inwendige mens ook qua eten te verwennen (green egg, beercan chicken anyone?), dus niks hoeft in de weg te staan aan een volgend bezoek. Om eigenaar Martijn te citeren: "Ik ben een levensgenieter, en daar hoort een goed glas bier of wijn bij." Daar kan ik me alleen maar volmondig bij aansluiten.