Uitgelicht: 't IJ Columbus is een populaire zwaargewicht

25 juli 2022
Het is al weer even geleden dat Brouwerij 't IJ het zware bier Columbus lanceerde. Daarvoor moeten we 35 jaar terug in de tijd. In 1987 zag dit bier het levenslicht en nog altijd is dit zwaargewicht een vitaal onderdeel in het portfolio van Brouwerij 't IJ, dat tegenwoordig behoort tot het Belgische bierconcern Duvel Moortgat.

't IJ Columbus is een zogenoemde strong ale. Het is amberkleur en heeft een medium schuimkraag. Met 9% alcohol kun je dit bier geen doordrinkertje. Columbus is een bier waarvoor je gaat zitten. De brouwers hebben grote hoeveelheden hop en mout gebruikt. Zeker de mout ruik en proef terug. Zoete tonen van mout en karamel vormen de ruggengraat van dit prachtige, gebalanceerde bier.

Balans

Bierista's waarderen dit bier met gemiddeld een 7,6. Volgens de kenners is dit een bier met een uitstekende balans waar je niet snel op uitgekeken raakt. De ferme bitterheid die in bedwang wordt gehouden door de zoetheid van de mout wordt door de Bierista's vaak genoemd. Het is een stevig bier, dat je uitstekend kunt combineren met veel vleesgerechten. Stort je tijdens de maaltijd niet te enthousiast op het bier, want daar zou je wel eens draaierig van kunnen worden.