Chinese brouwinstallatie voor Beverwijkse stadsbrouwerij

28 januari 2019
Een week voordat op de Dutch Craft Beer Conference in Den Haag drie Nederlandse brouwers spreken over de voor- en nadelen van hun Chinese brouwinstallaties arriveert een container uit China in Beverwijk, bij stadsbrouwhuis Broer & Zus. Nu de brouwinstallatie er staat, kunnen we echt spreken van een stadsbrouwhuis. De eerste echte brouwerij in Beverwijk. Vader Michel Verreij en zoon Ian zijn trots.

door Taco Zuidema

Het brouwavontuur begint in 2016, als Michel en Ian besluiten dat het wel leuk zou zijn om een huisbier te hebben voor hun café. Met een bevriende thuisbrouwer gaan ze recepten ontwikkelen en eind dat jaar wint hun Bitterzoet zelfs de prijs voor beste huisbier. Vanaf dat moment is het brouwvirus niet meer te stoppen. Ian gaat zelf recepten ontwikkelen. Het brouwen van de bieren doen Michel en Ian tot nu toe overigens zelf bij collega’s de Naeckte Brouwers in Amstelveen.

Naeckte Brouwers

Dat huurbrouwen doen ze dus nu niet lang meer. “Half februari zijn we hopelijk operationeel”, zegt Michel. “In maart is de officiële opening.” Vanaf dat moment is het café echt een proeflokaal, waar de bezoeker uitzicht heeft op het brouwhuis en de vier vergistingstanks. De mannen hebben berekend een jaarlijks 52.000 liter te kunnen brouwen. Genoeg om de dorst van de vaste bezoekers te kunnen lessen.

Financiering

Een voordeel wat de collegabrouwers in Den Haag noemden van een Chinese installatie was de prijs-kwaliteitverhouding. Dat betekent niet dat de familie Verreij het geld voor de brouwerij als losgeld in de zak had zitten. Het brouwhuis zelf is al een investering van anderhalve ton. ”Een groot deel hebben we zelf ingebracht, en via crowdfunding is er in totaal 80.000 euro in ons plan geïnvesteerd.  Sommigen mensen hebben 50 tot 100 euro gedoneerd, anderen investeren tienduizend euro. Onder andere klanten, en liefhebbers op bierfestivals. Allemaal omdat ze de bieren lekker vinden en je het gunnen”, zegt Michel.

Afvullijn

Als de brouwerij eenmaal operationeel is, wordt er gekeken naar de financiering van een mechanische afvullijn. “Dat kost wel 60.000 tot 80.000 euro”, geeft Michel aan, “ dus alles wat we verdienen, gaat het bedrijf in.” Die afvullijn gaat het leven in de brouwerij wat makkelijker maken. Het zal niet verbazen dat de liefhebbers Michel en Ian ook dat gunnen en straks een extra glas Levenslicht, of Duinpan bestellen. Met een toost naar de toekomst.