Nevel Einder, wild en houtgerijpt met zelfgeoogste mirabellen

28 februari 2019
Bij Nevel Artisan Ales zitten ze niet stil. Dit weekend komt de brouwer uit Nijmegen al weer met een nieuw bier. Nevel Einder is een barrel aged golden sour met boekweit en mirabellen. Alleen van zo'n omschrijving word je toch al nieuwsgierig hoe dit bier zal smaken?

Bij Nevel hebben ze natuurlijk al geproefd en zo worden bijna poëtisch. Dit is de tekst waarmee ze Einder aankondigen: "Een bier met de kleur van een naderende zonsondergang, waarbij de wolken goud oplichten en de zon op de kim valt als een kleine gele mirabel. Terwijl je op de warme stenen van de pier zit lijkt de tijd langzaam tot stilstand te komen onder het vurige spektakel dat zich afspeelt in de verte."

Kveik gist

We proberen het poëtisch vernis er even af te schrapen en dan komen we tot een gebalanceerd zuur bier met warme toetsen van pruim en abrikoos, die wel wat weg hebben van een abrikozenvlaai. De korte houtrijping van zes maanden geeft dit bier met 5,5% een kleine hint van vanille. Om de juiste balans te krijgen is extra bier met kveik toegevoegd, een traditionele Noorse wilde gist die samen met de boekweit een stevige body en volle moutigheid aan het bier geeft. Kveik is ook een erg fruitige gist, waardoor de mirabellen nog sappiger uit het glas lijken te springen.

Zelf geoogst

De makers van Nevel Artisan Ales hebben de mirabellen zelf geoogst in een door Co-Bomen beheerde boomgaard in Lent en in foodforest Ketelbroek in Groesbeek. Zaterdag is de releaseparty en daarna is het bier verkrijgbaar bij geselecteerde slijterijen vooral in Nijmegen en omgeving.