Op de proeftafel: Hoop Liquorice Stout

25 augustus 2021
Brouwerij Hoop uit Zaandijk timmert stevig aan de weg. De brouwerij is na de lockdown veelvuldig in het nieuws. Is het niet omdat de bieren weer prijs hebben gewonnen, dan is het wel vanwege een nieuw bier of een activiteit in LAB-44, de mini-brouwerij annex proeflokaal, waar je rustig kunt genieten van bier met of zonder hapje.

Brouwerij Hoop heeft de zaken goed voor elkaar en wil dat de buitenwereld graag laten weten. Waarschijnlijk daarom ontvangen we op de redactie van Bierista nog wel eens een doosje met wat lekkers uit Zaandijk. Wat dan altijd weer opvalt is hoe gelikt de verpakkingen en ook de flesjes er uitzien. Hier is duidelijk veel zorg en aandacht aan besteed.

Hoop Liquorice Stout

In het pakket dat we in ontvangst hebben genomen, zat een aantal limited editions. Een daarvan was de Hoop Liquorice Stout, een zoethout Stout. Dat trok gelijk de aandacht en dus zetten we dat bier nu als eerste op de Bierista Proeftafel.

Op het etiket lezen we het volgende: "Dit beperkt verkrijgbare brouwsel is een kunststukje van onze brouwers. Een combinatie van kennis, kunde en een beetje geluk. Op zoek naar het perfecte bier met die bijzondere smaak. Wij vinden dat het goed gelukt is." De brouwers Pierre-Yves Lavoie en Manuel Poanessa teken voor deze Stout met 6,5% alcohol.

Bruin schuim

Al bij het inschenken worden direct onze gedachten bevestigd. Een zeer donkerbruin bier stroomt het glas in. Daarboven vormt zich een bruine schuimkraag. Niet een beetje beige of bruin. Nee, echt diepbruin. De schuimstructuur is heel fijn en de kraag blijft lang overeind. Allemaal tekenen waar je als bierliefhebber blij van wordt. Ondertussen stijgen de aroma's op uit het glas. Het is vooral koffie en donkere chocola die naar boven komen.

Plakken

De eerste slok geeft inderdaad die gebrande smaken van roast, koffie en donkere chocolade. Maar er is zoveel meer. Je zou misschien verwachten dat dit zeer donkere bier veel alcohol bevat. Dat valt met 6,5% reuze mee. Daardoor is het bier ook doordrinkbaar. Dit is geen moddervet bier dat in je mond blijft plakken, maar zeker ook geen fris doordrinkertje. Het bier heeft body en een robuustheid, zonder te overweldigen.

Salmiak

Dan de smaak. We noemden als roast, koffie en donkere chocolade. Na aanvankelijk wat stevigheid wordt de smaak steeds ronder. De chocoladetonen worden zacht en een stuk vriendelijker. Dan komen ook de tonen van zoethout en salmiak naar boven. Die blijven net als de roastsmaken lekker lang hangen in nasmaak. Dit is een heel fijn bier met een belegen stuk kaas of zelfs een pittige kaas. Ook met rundvlees van de grill beleef je veel plezier aan dit bier. Tot slot nog even een tip: Drink dit bier niet te koud. Een graad of 8 tot 10 moet dit bier wel hebben om echt te kunnen shinen. Koelkastkoud blijft veel moois in dit bijzondere bier besloten en dat wil je te allen tijde voorkomen!

Dit bier is onder meer verkrijgbaar in de webshop van Brouwerij Hoop.