Op de proeftafel: Corsendonk Tempelier

5 juli 2022
Op de proeftafel staat Corsendonk Tempelier, een Belgische amberkleurig bier met 6%. Op de buikfles staat prominent het wapen van het broederschap van de Tempeliers met daarbij het jaartal 1118. Dat heeft niks met de brouwerij of de houdbaarheidsdatum van het bier te maken. Het verwijst naar het jaar waarin het broederschap de klassieke monastieke beloften aflegde van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid.

Tempelier wordt gebrouwen door brouwerij Corsendonk, die je wellicht kent van de abdijreeks Corsendonk Blond, Corsendonk Bruin en Corsendonk Agnus Tripel. Corsendonk Tempelier heeft 6% alcohol. Bij het inschenken valt gelijk de stevige schuimkraag op. Die is verre van wit, eerder beige. De structuur is stevig, de schuimkraag blijft lang overeind. Onder het schuim bevindt zich een amberkleurig bier.

Bloemigs

De geur van Corsendonk Tempelier is moutig en zoet. Onder die aroma's zit heel subtiel wat bloemigs en wat kruidigs verborgen. Het geeft het aroma van dit bier in ieder geval wat meer spanning dan alleen de zoetheid van mout en gist.

Kruidgheid

De smaak is zoals de kleur doet verwachten. Het heeft wat tonen van karamel, het is overwegend zoet en heeft toch ook een lichte kruidigheid, die door de deken van zoetheid piept. Dat heeft dit bier ook nodig, anders was het een bier geweest dat inwisselbaar was geweest voor zoveel andere zoete Belgische bieren. De kruidigheid neigt wat naar venkel en anijs en mondt uiteindelijk uit in de karaktervolle bitterheid. Een karaktervol verfrissend bier, lekker voor bij een gerijpte kaas, een balletje gehakt of classic hamburger.