Omer en Tripel LeFort rukken op in Nederland

20 april 2021

De Belgische speciaalbieren Omer en Tripel LeFort zijn voortaan ook breed verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt. Het is voor de Belgische familiebrouwerij Omer Vander Ghinste een geweldige stap voorwaarts. Het familiebedrijf - met de vier generatie aan de roerstok - viert komend jaar het 130-jarig bestaan.

Het is een inspirerend verhaal van een ondernemer die in 1892 zijn tijd ver vooruit was. In het pittoreske Bellegem ging Omer Vander Ghinste met paard en wagen langs cafés om zijn allerbeste bier aan de man te brengen. Door de cafés een mooi glas-in-lood raam met zijn bedrijfsnaam erop cadeau te doen, werkte hij aan naamsbekendheid voor de brouwerij. En met zijn vooruitziende blik noemde hij zijn zoon ook Omer. Mocht hij later de brouwerij overnemen, dan hing zijn reclame al op alle cafés.

Biergeheimen

Door de vijf generaties heen, bleek telkens één factor cruciaal; het belang van een goede vader-op-zoonrelatie. Door de steeds terugkerende overdracht van kennis, brouwpassie, traditioneel vakmanschap en levenservaring slaagde elke generatie erin van de brouwerij een succesverhaal te maken. Vandaag zijn de leiding en de biergeheimen van de familiebrouwerij in handen van Omer Jean Vander Ghinste. Recent maakte ook zijn zoon Omer Géry (28) zijn intrede, waardoor de toekomst van het familiebedrijf er nog steeds rooskleurig uitziet. Elke vrijdagmiddag doen vader en zoon traditiegetrouw een kwaliteitscheck van het bier. Sinds 1892 en vandaag nog steeds, wordt gebrouwen in het pittoreske dorpje Bellegem (vlakbij Kortrijk), dat in 2018 een nieuwe brouwzaal kreeg met oog voor fijne architectuur.

Tripel LeFort

Tripel LeFort wordt al van oudsher gebrouwen bij Omer Vander Ghinste. Ooit zo ontstaan omdat de dochter van Brasserie LeFort trouwde met de eerste generatie Omer Vander Ghinste. Tripel LeFort is een goudblond bier met 8,8% alcohol. Het bier is fris, heeft een fruitig aroma en een mooie zachte en volle smaak. De fijnproever herkent vanille- en kruidnagelaroma gecombineerd met smaaktonen van banaan en rode appels. Zowel bij de World Beer Cup als de World Beer awards werd Tripel LeFort verkozen als beste Tripel bier ter wereld. De Bierista community heeft het bier ook hoog zitten. Liefst een 8,0 als gemiddeld rapportcijfer is dik in orde.

Omer

Omer is een blond bier met 8% alcohol. Het beste gerstemout uit de Loirestreek en drie verschillende aromatische hopsoorten zorgen voor een fruitig aroma met een subtiele bitterheid. Het mooie goudgele bier is het allerlekkerst als -ie gedronken wordt tussen 4 en 6 graden Celsius. Omer won al verschillende prijzen zoals de Gouden Award op de World Beer Cup en Goud op de World Beer Awards.