Grolsch Finale krijgt een speciale oliebol

11 december 2020

Een glas champagne en een oliebol. Zo ziet de traditionele viering van Oud & Nieuw er uit. Maar wist je dat die droog-zure bubbel en de vette bol elkaar eigenlijk helemaal niet liggen. Grolsch heeft een combinatie die de feestvreugde wel verhoogt: Grolsch Finale met een speciaal ontwikkelde oliebol.

Na het overweldigende succes van Grolsch Finale vorig jaar, heeft Grolsch opnieuw een speciaalbier gebrouwen voor tijdens de feestdagen. Grolsch Finale 2020 wordt nog lekkerder met de oliebol die speciaal voor dit bier werd ontwikkeld door Bierista Arvid Bergström.

Grolsch Finale

Meesterbrouwer van Grolsch, Marc Janssen, biedt met Grolsch Finale een feestelijk en lekker alternatief voor kostbare champagne. Finale wordt gebrouwen met druivensap en champagnegist, waardoor het bier een dieper karakter krijgt inclusief een droge, strakke afdronk. En bij een goed glas hoort natuurlijk een goede hap. Traditiegetrouw is dat rond de jaarwisseling natuurlijk een oliebol.

Speciale oliebol

“Maar die vette bol en een droog-zure drank, die gaan helemaal niet lekker samen en brengen je smaakpapillen compleet in verwarring”, aldus Arvid Bergström. “Daarom heb ik samen met Marc Janssen een speciale Finale oliebol ontwikkeld. Eentje die perfect past bij de smaak van Finale. Dat zit hem vooral in de vulling. De perzik versterkt het fruitige van het bier, terwijl de champignon en peper zeer goed matchen met de diepe, aardse smaak die het bier krijgt van haar gist. De smaak van kaneel is verwarmend en geeft de oliebol haar traditionele oliebol smaak. Kortom, Grolsch Finale en de Finale oliebol vormen een combinatie waar je het nieuwe jaar goed mee begint.”

Hoe maak je de Finale oliebol?

Ingrediënten voor 20 à 24 oliebollen

Het deeg

  • 375 gram tarwebloem
  • 1 fles Grolsch Herfstbok (of Grolsch Tripel of Grolsch Herfstbier 0.0%)
  • 20 gram boter
  • 1 ei
  • 5 gram droge gist (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 1 tl suiker
  • Snufje zout

Vulling

  • 4 kastanjechampignons
  • 1 halve perzik uit blik, afgespoeld
  • Snufje kaneel
  • Beetje peterselie
  • Zout en peper

Benodigdheden

  • Twee kleine kommen
  • Een grote kom
  • Frituur met plantaardige olie
  • Ijslepel
  • Uitlekbak met keukenpapier
  • Optioneel: poedersuiker

Bereidingswijze

  • Doe de bloem, boter, Grolsch Herfstbok, ei, gist, suiker en zout in een grote kom. Roer het en laat het een uur rijzen.
  • Zet de frituur klaar, doe de olie erin en laat het op temperatuur komen tot zo’n 180 à 185 graden.
  • Snijd ondertussen de kastanjechampignons en perzik in kleine blokjes. Doe ze in een kleine kom, voeg een beetje peterselie en een klein beetje kaneel toe. Roer het voorzichtig. 
  • Voeg na een uur rijzen, het gerezen deeg toe aan de perzik en champignons. Pak een bol deeg op met de ijslepel en laat het deeg rustig in het hete frituurvet glijden*.
  • * Doe niet meer dan 6 oliebollen in een frituur van 3 liter. Dan zal de olie veel afkoelen en zuigen de bollen zich vol met frituurvet.
  • Na een minuut of 2,5 à 3 zullen de bollen vanzelf omdraaien. Soms kun je ze een beetje helpen met een spatel om ze om te laten draaien. Na 5 à 5,5 minuut zijn de oliebollen klaar. Haal ze uit de frituur met een spatel of schuimspaan en leg ze in een uitlekbak met wat keukenpapier erin. Dit vangt nog wat frituur op. 
  • Schenk een glas Grolsch Finale in, neem een slok van het bier (eventueel een tweede slok) en daarna een hap van de oliebol.

Wil je meer oliebollen?

Ingrediënten voor 60 à 70 oliebollen

  • Het deeg
  • 1 kg tarwebloem
  • 3 flessen Grolsch Herfstbok (of Grolsch Tripel of Grolsch Herfstbier 0.0%)
  • 50 gram boter
  • 3 eieren
  • 14 gram droge gist (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 1 el suiker
  • Snuf zout

Grolsch Finale (75cl) is beperkt verkrijgbaar. Een fles heeft een adviesprijs van € 12,95 en is verkrijgbaar bij geselecteerde supermarkten en slijterijen (zolang de voorraad strekt).