Nieuwe bieren Nevel: Aurum en Ontij

15 juni 2019

Volgende week brengt Nevel Artisan Ales twee bieren uit met een uniek verhaal. 

Aurum is een collab van Nevel Artisan Ales met de Amerikaanse vrienden van brouwerij Separatist. Samen werden er paardenbloemen geplukt, waarvan een bier is gebrouwen dat zonnig, romig en zacht zuur is. Ontij is een intens houtgerijpt bier uit enkel vat, met zelfgeplukte gagel en sumak uit het voedselbos. Het is gemaakt door de vrouwen van Nevel in het kader van Internationale Vrouwendag. Er zijn slechts 250 flessen afgevuld.

Aurum - Houtgerijpt wild blond bier met bloemen en kruiden 

Aurum is het vloeibare goud dat in onze ketel ontstond toen onze Amerikaanse vrienden van Separatist bij ons op bezoek waren. Als rusteloze alchemisten versmolten we de elementen van hun brouwerij met die van ons, op zoek naar het hoogst haalbare, het zenit. Separatist bracht guldenroede en heilige basilicum uit de Nieuwe Wereld, wij namen ze mee naar een geheim veld vol gouden bloemen. Inspiratie borrelde, creativiteit stroomde, er kwam een bier tot stand dat niemand ooit eerder heeft gezien. Edel van kleur, nobel van smaak, de belichaming van verbinding. 

Paardenbloem en guldenroede, twee prachtig gele bloemen, zijn het middelpunt van dit bier. De zoete geur van bloemennectar vlijt zich op zacht zure toetsen en een verrassend licht houtkarakter. Het romige mondgevoel vormt een mooi tegenwicht voor de frisse, landelijke smaken van hooi en drogend gras. Ver op de achtergrond laat de basilicum zich proeven. Het bier eindigt in milde bitters van de paardenbloem, die lang blijven hangen. Een zonnig bier waar je blij van wordt. Aurum heeft tien maanden op eikenhout gerijpt.

Ontij - Houtgerijpt wild bier met schaduwen 

Ter ere van Internationale Vrouwendag hebben de vrouwen in onze brouwerij een bier gemaakt dat de wilde kant van het vrouw-zijn eert. Geen lieflijke smaken, geen frivole fratsen, maar een omarming van de schaduwzijde, de heks, de woeste kracht die neemt nadat ze heeft gegeven. Vrouwelijkheid in vrijheid. Geen tongen die proberen te binden, geen armen die weerhouden. We hopen je een glimp van onze magie te bieden met Ontij, een ongetemd bier dat geen behoefte voelt om te behagen.

Samen zijn we naar voedselbos Ketelbroek getrokken en hebben daar kruiden geoogst die passen bij een schaduwrijk bier. Bittere gagelkatjes en wrangzure sumak bepalen het aroma van Ontij. Maar vrouwelijkheid draait ook om evenwicht, schaduwen bestaan niet zonder licht. Daarom hebben we ook zachtere kruiden toegevoegd, namelijk zomeralsem van De Ommuurde Tuin, wildgeplukt gagelblad uit Groesbeek (met toestemming van Staatsbosbeheer) en rozenblaadjes. De basis van Ontij wordt gevormd door een flink zuur wild blond bier uit een enkel eikenhouten vat, dat ruim een jaar heeft gerijpt. Er zijn slechts 250 flessen afgevuld, wat het een zeer gelimiteerd bier maakt. Hoe Ontij precies smaakt geven we niet prijs... je mag zelf ontdekken wat er gebeurt als onze furie haar ogen op je richt.

Blockimage bimage 1304