NIEUW: Hoop Spicy Zaanse Mosterd Tripel

18 februari 2021

De Zaanstreek is de bakermat van de Nederlandse voedingsindustrie. Een van de parels is Zaanse Mosterd. Al sinds 1961-  net als de Zaanse Mayonaise - nauwelijks weg te denken uit de Nederlandse koelkast. Hoe bijzonder is dat? Daarom eert de 100% Zaanse Brouwerij Hoop haar oudere Zaanse broer met een bijzonder bier.

Limited Edition

Brouwerij Hoop brengt, naast een aantal vaste bieren en een viertal seizoensbieren, ook diverse 'Limiteds' uit per jaar. Bieren die de randen van het spectrum opzoeken en daarmee vooral de groeiende groep bierliefhebbers verwent. Eind 2020 werd bijvoorbeeld de Liquorice Stout uitgebracht op basis van zoethout. Ander sprekend voorbeeld is de houtgelagerde Winterbock. Met de Hoop Spicy Zaanse Mosterd Tripel bewijst Brouwerij Hoop een serieuze speler te zijn in het Nederlandse landschap van ambachtelijke craft bierbrouwers. ‘Limited’ betekent ook echt limited in de zin dat er maar een beperkte hoeveelheid is gebrouwen. Dus op=op.

Zaanse Mosterd

De Zaanstreek kende diverse voedselproducerende bedrijven. Door de tijd zijn er een hoop verdwenen en overgenomen. Er zijn nog slechts enkele typische Zaanse bedrijven zoals Van Wijngaarden, bekend van de Zaanse Mayonaise en het bedrijf van de familie Bosman, dat dit jaar 60 jaar echte Zaanse mosterd op de markt brengt. Het bedrijf begon in de mosterdmolen De Huisman op de Zaanse Schans. Sinds 2007 wordt de mosterd gemaakt op een moderne locatie in de Zaanstreek. Frank Bosman staat aan het roer van een bedrijf dat loyaal is aan smaak, bereiding en uitstraling.

Mosterd in je bier?

Geloof het of niet, maar er is daadwerkelijk mosterd toegevoegd tijdens het brouwproces. Dit vond plaats bij de brouwerij van Hoop in Lab-44. In dit pand, gelegen op het Hembrugterrein en oorspronkelijk behorend tot de Stelling van Amsterdam. De basis is een klassieke Belgische Tripel van 8%, wat het bier een zachte, volle smaak geeft als tegenhanger van de toch wat scherpe, maar onmiskenbare smaak van de Zaanse Mosterd. Het bijzondere van het bier is dat de rechterhand direct een bijna reflexachtige beweging maakt naar een denkbeeldig schaaltje waar dan bitterballen, kaas of een lekkere leverworst op zou moeten liggen. Een beter borrelbier bestaat niet!

Proeven

De introductie van deze bijzondere Limited Edition is op zaterdag 20 februari tijdens een covid-proof sessie . Vanaf die dag is het ook verkrijgbaar in de online bierwinkel van Hoop bij de brouwerij in Zaandijk en bij diverse Zaanse speciaalzaken. Ter gelegenheid van de introductie houdt Brouwerij Hoop tussen 14.00 en 17.00 uur een Walk/Bike Thru langs de brouwerij. Uiteraard worden er bij deze Hoop Spicy Zaanse Mosterd Tripel ook bitterballen uitgedeeld.