Milkshake IPA gekte of mooie ontwikkeling?

14 februari 2019
We kennen, denk ik, allemaal wel de populaire versie van het verhaal hoe de IPA (India Pale Ale) is ontstaan. Voor degenen die dit verhaal nog niet kennen zal ik proberen het zo beknopt mogelijk uit te leggen. Aangezien ik het niet over ontstaan van deze bierstijl wil hebben maar over de ontwikkeling.


In de tijd van de Engelse kolonisatie in India dronken de aristocratische Engelsen graag een pale ale, oftewel een blond bier. Het grote probleem was alleen dat als een pale ale een reis van vier maanden moest afleggen per boot, van Engeland naar India, het bier was al bedorven voordat het gedronken kon worden. Brouwen in India was vanwege de temperatuur aldaar geen optie, dus verzonnen de Engelsen iets anders. Alles voor het bier natuurlijk. Door het alcoholgehalte te verhogen en meer hop toe te voegen, ging de houdbaarheid omhoog. Dat het blond biertje bitterder ging smaken werd voor lief genomen en zo ontstond de IPA, een bitter blond bier!

Vele soorten

Sinds dit populaire bier opnieuw zijn intrede heeft gedaan, is er veel ontwikkeling geweest, waardoor de IPA steeds interessanter wordt. Uiteindelijk is het niet meer alleen het bittere blonde bier, maar wordt er ook bij de IPA lustig op los geëxperimenteerd, zodat er ook binnen deze bierstijl ontzettend veel substijlen bij zijn gekomen. Want inmiddels zijn er Session IPA's, Black IPA's, Eastcoast en Westcoast IPA's , White IPA's , Brut IPA's , Winter IPA's , DIPA's, Tripel en zelfs Quintuple IPA's ...

Toegankelijk of onderscheidend

Vorig jaar zomer was de IPA bij ons zelfs het meest gedronken bier en nog steeds worden we overspoeld. Elke zichzelf respecterende brouwer, die wil meetellen in bierland, heeft inmiddels wel één of meerdere ie- pa's in het assortiment. Maar wil je een toegankelijke of een onderscheidende IPA? Want tja, het moet ook verkocht worden. Het is niet zo dat je een bier kan brouwen, er meer hop bij in gooit en zo een IPA van wereldklasse hebt. Moet het bier flink bitter, fruitig, juicy of juist makkelijk drinkbaar en echt dorstlessend worden? Of misschien een combinatie van dit alles.

Milkshake IPA

En dan heb je nu ook nog, sinds een jaar of drie de Milkshake IPA die een flinke opmars aan het maken is. Een wat? Milkshake? Ja een Milkshake!! Voor deze creatie gaan de credits naar Omnipollo. Deze Zweedse brouwerij - die flink naam heeft gemaakt in de wereld van craft beer - is hier mee begonnen. Daarna hebben meerdere brouwerijen het voorbeeld gevolgd. Er zullen vast mensen zijn die dit hoofdschuddend zitten te lezen. Een ander zal een glimlach op het gezicht krijgen en dit toejuichen.

Gekte of mooie ontwikkeling?

Ik vroeg me af: Hoe wordt dit bier gebrouwen? Wat blijkt: Er wordt simpelweg lactosesuiker toe gevoegd en daarnaast nog meer fruit en kruiden dan gebruikelijk waardoor je als het ware een New England IPA (NEIPA) 2.0 creëert. Een bier die meer op een tropisch vruchtendrankje lijkt dan op een standaard IPA. Zoetig met een dikke body. Hiervoor geldt natuurlijk wederom dat over smaak niet valt te twisten. En daarom ook mijn vraag. Slaat de bierwereld hier in door of moeten we dit ook zien als een mooie ontwikkeling? Kom maar door...