Nog even geduld voor je een biertje kunt pakken in Groninger foodhal Merckt

17 januari 2020
Het hoogste punt van het gebouw, aan de Grote Markt in het centrum van Groningen, is inmiddels bereikt. Toch zullen de Stadjers, studenten, toeristen en andere belangstellenden nog even geduld moeten hebben om het enorme bouwwerk van binnen te kunnen bewonderen. De planning is dat Merckt, zoals deze foodhal gaat heten, voor de zomer van 2020 zijn vele deuren (er komen vier verschillende entree's) opent. De foodhal moet een ontmoetingsplek gaan worden met achttien foodcorners, een koffiebranderij, distilleerderij, bierbrouwerij, brewpub en slijterij.


De persoon achter dit initiatief is Patrick Beijk, die al drie keer is verkozen tot meest markante horeca-ondernemer van Groningen. Deze selfmade horecaman werkt altijd vanuit de visie met een eerlijk en ambachtelijk proces dat volledig transparant is. Beijk heeft al meerdere keren aangetoond een vooruitstrevende pionier te zijn, wat uiteraard ook weer terug gaat komen in dit totaalconcept.

Bierbrouwerij

De bierbrouwerij, distilleerderij en koffiebranderij gaan het gezicht worden van Merckt, vandaar dat deze highlights van ambachten ook op zichtlocatie worden geplaatst. Bij de entree aan de nieuwe markt worden twee torens van vier fermentatietanks geplaatst, die zowel door de brouwerij als distilleerderij gebruikt gaan worden. Deze immense vijftien meter hoge torens zullen vanuit de kelder tot aan de eerste etage rijzen. Doordat er op elke verdieping een glazen vloerplateau voor de tanks langs komt, zal dit een schouwspel met spannende diepten creëren.

Koperen ketels

De gepolijste rvs brouwketels van het brouwhuis komen bij de ingang aan de Poelestraat. Zowel de brouwketels als de fermentatietanks krijgen een capaciteit van vijftien hectoliter. Ook de koperen ketels van de distilleerderij zullen zichtbaar zijn vanaf de straat, de begane grond en de eerste etage doordat deze op de bar komen te staan in een stoer frame wat tot aan de eerste etage zal reiken door de vide erboven

Helder bier

Onderin het gebouw is een ruimte gecreëerd voor voorbereidingswerkzaamheden. Daarnaast worden er een viertal Bright beer tanks geplaatst om bieren,  voor onder andere pils, helder te gaan maken. Doordat het gaat om horizontaal liggende tanks zal het bezink proces sneller gaan waardoor het bier eerder helder is.

Pils

Over de technische opbouw van de brouwerij is goed nagedacht. De bedoeling is dat er een ruim assortiment aan speciaalbieren en pils wordt gebrouwen. Daarnaast vindt een groot deel van het distilleerproces plaats in een overlappend deel van de brouwerij! Doordat er is gekozen voor een volautomatische aansturing van de brouwerij, is deze minder afhankelijk van ervaren brouwmeesters en kan er makkelijker gewerkt vanuit een goed recept en basiskennis.

Efficiënt

Omdat zowel de brouwerij als stokerij overlappende productieprocessen hebben zullen er veel processen gezamenlijk voor beide ambachten gebruikt kunnen gaan worden. Hierdoor kan er zeer efficiënt gewerkt worden. Denk hierbij aan het waterbehandelingsapparatuur, de moutopslag en de automatische vulinstallatie voor het mout, brouwhuis met filtersysteem, de geconditioneerde fermentatietanks, de software en het installatiewerk.

Merckt bier

Het eigen Merckt bier kan op zowel fles als op fust worden afgevuld. Daarnaast wordt het uiteraard geschonken in de foodhal en gaat het verkocht worden in de eigen slijterij waar in eerste instantie de nadruk komt te liggen op de verkoop van de eigen geproduceerde producten. Doordat er al langere tijd gestookt wordt in Beijk's restaurant Mr. Mofongo is er al een veertigtal eigen gestookte producten, wat in de toekomst met een ruim assortiment aan speciaalbieren wordt aangevuld.

Geduld

Al met al zal dit totaalconcept een aanwinst voor de Groninger binnenstad gaan worden. Ikzelf ben nogal visueel ingesteld en heb al verschillende plaatjes in mijn hoofd gehad. Het uiteindelijke plaatje zal er anders uit zien dan de beelden die ik me voorstel. Maar dat het een indrukwekkende beleving gaat worden, daar ben ik van overtuigd. Toch zal ik, net als de rest, geduld moeten hebben en afwachten.