Meander van Nevel Artisan Ales is 'Beste bier van Nederland'

27 mei 2021
De Mitra Award voor het Beste Bier van Nederland 2021 is uitgereikt aan Nevel Artisan Ales uit Nijmegen voor hun bier ‘Meander’. Dit bier is de overall winnaar van de Dutch Beer Challenge 2021 en mag zich een jaar lang ‘het Beste Bier van Nederland’ noemen.
 
De prestigieuze prijs Mitra Award het Beste Bier van Nederland 2021 werd bekend gemaakt zijn tijdens de start van de 9e editie van de Week van het Nederlandse Bier op 27 mei. Aangezien de Week van het Nederlandse Bier vanwege de coronacrisis dit jaar vooral online plaatsvindt, vond ook de bekendmaking van de Mitra Award dit jaar plaats via een livestream. Marco Philipsen, algemeen directeur van Mitra Drankenspeciaalzaken en hoofdsponsor van de Dutch Beer Challenge, maakte de winnaar via Facebook bekend, samen met Fedor Vogel, voorzitter van de stichting Dutch Beer Challenge en Henri Reuchlin, de voorzitter van de Stichting Week van het Nederlandse Bier. De prijs, het bijbehorende houten beeld, werd in Nijmegen overhandigd aan de brouwers van Nevel Artisan Ales.

Meander

Meander van Nevel Artisan Ales heeft een zachte, zilte bite van rabarber, die zich subtiel weeft door de rode fruittoetsen van het zwarte bessenblad. Een wijnachtig, elegant en mineralig bier waarin veel te ontdekken valt. Meander heeft 16 maanden op eikenhouten vat gerijpt en heeft 5,9% ABV. Mattias Terpstra, hoofdbrouwer en co-owner van Nevel, omschrijft het winnende bier als volgt: “Een wandeling over smalle weggetjes, langs slootkanten met wilgen en ongemaaid riet. Een doodlopende straat leidt naar een houten hek dat half open staat, nieuwsgierig glip je naar binnen. Voor je ligt de moestuin van de stad, een lappendeken vol kleuren en geuren waar aroma's van fruit, groenten en bloemen je tegemoet komen. Terwijl je langzaam van de ene hoek naar de andere loopt, vloeien de geuren in elkaar over als een rivier die door het landschap schuift.”

Winnende bieren

Op woensdag 22 april 2021 vond in Rotterdam de zevende editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ plaats. 150 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk 539 bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Vanwege de corona-crisis vond de prijsuitreiking ook dit jaar plaats via een livestream op 12 mei 2021. Aan de 60 winnende brouwerijen worden later dit jaar in totaal 26 gouden, 32 zilveren en 33 bronzen medailles uitgereikt, bij elkaar dit jaar dus 91 winnende bieren. Nevel Meader wint dit jaar dus de overall prijs ‘Het Beste Bier van Nederland’.