Lowlander presenteert natuurpositieve gin

4 april 2022

Botanisch brouwer Lowlander presenteert een wereldwijde primeur: een natuurpositieve gin. Lowlander Gin is niet alleen natuurlijk lekker, maar ook beter voor de planeet, aangezien de productie aanzienlijk minder atmosferische koolstof uitstoot dan een gewone gin.

Lowlander compenseert bovendien voor iedere verkochte fles twee keer zoveel atmosferische CO2 als er wordt uitgestoten. Tot slot draagt Lowlander Gin als lid van 1% For the Planet actief bij aan het herstel van biodiversiteit.

Het resultaat? Een buitengewoon smaakvolle, low- impact gin gedistilleerd met jeneverbes, limoen- en kardemomblad, spar, rozemarijn en citroen. Helder en fris, bomvol citrustonen en verse kruiden en natuurpositief. Lowlander Gin is vanaf 19 april verkrijgbaar bij Gall & Gall, in de Lowlander webshop en geselecteerde horecazaken.

Frederik Kampman, Chief Botanical Officer bij Lowlander, is een man met diep respect voor de natuur. Hij vertelt: “Bij Lowlander zijn we gefascineerd door de wereld van distilleren en de wereld van botanicals. In de afgelopen zes jaar hebben we dan ook al een hoop verfrissende bieren met verschillende kruiden, specerijen en fruit mogen brouwen. Om dit te kunnen blijven doen, zijn we ons ervan bewust dat we minder van de natuur zullen moeten nemen, en juist meer moeten teruggeven. Daarom hebben we de ambitie om in 2030 volledig natuurpositief te zijn. Sinds dit jaar dragen al onze bieren bij aan 1% For The Planet, wat betekent dat we 1% van de opbrengst schenken aan natuurinitiatieven die ons nauw aan het hart liggen. Nu gaan we nog een stap verder, door 's werelds eerste natuurpositieve gin te introduceren. Geproduceerd in Nederland en in harmonie met onze planeet.”

Lowlander Gin wordt gemaakt met verse (niet gedroogde), lokale en circulaire botanicals van zero-waste verticale stadsboerderijen, in combinatie met geredde en gerecyclede ingrediënten. De limoen- en kardemomblaadjes zijn afsnijdsels van de innovatieve glastuinbouw van Koppert Cress, die plantaardige ingrediënten voor chef-koks produceren. De sparrennaalden komen van afgedankte kerstbomen. De rozemarijn is afkomstig van de zero-waste vertical farm Growy Amsterdam en de citrusschillen zijn uit de horeca geredde reststromen in samenwerking met PeelPioneers.

Deze circulaire botanicals worden gedistilleerd in biologische tarwe alcohol en uiteindelijk gebotteld in de innovatieve kartonnen fles, gemaakt van 94% gerecycled materiaal. De lichtgewicht fles zelf is 100% recyclebaar en heeft een zes keer lagere CO2-uitstoot dan een glazen fles. De CO2 die desondanks tijdens het productie- en transportproces wordt uitgestoten, wordt door Lowlander dubbel gecompenseerd middels donaties aan Trees for All. Als partner van deze non-profit organisatie, helpt Lowlander bij het planten van bomen om de Boliviaanse laaglanden te verrijken en zo twee keer zoveel CO2 te compenseren als wordt uitgestoten. Ook wordt er bijgedragen aan de aanplant van inheemse bomen in Het Groene Woud, Brabant om de lokale biodiversiteit te verbeteren.

Perfect serve

Voor de meest frisse en evenwichtige smaakervaring schenk je één deel Lowlander Gin en vier delen tonic in een Lowlander glas dat je tot de rand gevuld hebt met ijsblokjes. Schijfje citroen en een takje rozemarijn erin en genieten maar.

Lowlander Gin zal vanaf 19 april exclusief bij Gall & Gall gelanceerd worden. Ook zal de gin in de Lowlander webshop en bij geselecteerde horecazaken verkocht worden.

Lowlander Botanical Beers

Lowlander Botanical Beers staat bekend om zijn natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders Chief Botanical Officer Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. Zo ontstond het idee voor Lowlander. Inmiddels heeft Lowlander een nog altijd groeiend assortiment van 17 bijzondere bieren, waar per april de Lowlander Gin bij komt.