Lagunitas Hazy Wonder is als een regenboog

27 april 2021
"Dit bier ruikt naar regenboog." Huh, naar regenboog? Hoe dan? Toen ik deze beschrijving hoorde van de brouwer van Lagunitas Hazy Wonder dacht ik even dat hij  teveel gedronken of teveel wiet gerookt had. Na het openen van een blikje en het inschenken van dit bier weet ik inmiddels wel anders.


Lagunitas is een legendarische brouwerij, gevestigd in Petaluma in Californië. De brouwerij is in ons land voornamelijk bekend van de Lagunitas IPA, een India Pale Ale die door menigeen als een stijlicoon wordt gezien. Nu brouwen ze daar in Californië veel meer interessante hoppige bieren, waaronder de in ons land ook goed verkrijgbaar Lagunitas Daytime. Grote verrassing is toch wel de Lagunitas Hazy Wonder.

Rainbow IPA

Wat is de Lagunitas Hazy Wonder? Het is geen echte West Coast IPA, het is ook geen New England IPA en geen Milkshake IPA. Wat het wel is? Wellicht een Rainbow IPA?! In dit bier zit een enorme variëteit aan hopsoorten. Om de belangrijkste te noemen: Cashmere, Comet, Citra, Chinook, Centennial, Simcoe, Sabro en Mosaic. Deze melange zorgt voor een regenboog aan geuren en smaken, waarbij de aroma's van tropisch fruit duidelijk de boventoon voeren. Je ruikt mango, mandarijn, lychee en ook kruidige geuren zoals ceder en eucalyptus. Elke snifje, elke slokje verrast je telkens weer.

Foodpairing

Het bier is een lust voor het oog. Het is niet gefilterd, dus een beetje mistig. Het is zeker niet zo troebel als een Milkshake IPA. Het bier is goudkleurig en heeft een stevige witte schuimkraag. Met 6% alcohol is dit een fijn bier voor aan het eind van de werkdag of om gewoon even lekker van te genieten in de zon. Lagunitas Hazy Wonder heeft een ronde bitterheid, die pit aan je bier geeft zonder dat je in een kramp schiet. Die hoppige bitterheid zorgt ervoor dat dit bier uitstekend te combineren is met heel veel gerechten. Van pizza tot curries en van funky blauwschimmelkazen tot een romige brie.

Verkrijgbaarheid

Lagunitas Brewing Company profileert zich meer en meer in ons land. Deze Lagunitas Hazy Wonder kom je tegen in de horeca en bij de betere slijterijen en ook bij de landelijke supermarkten. Bij de Albert Heijn kost dit bier € 2,29 en voor dat bedrag heb je echt een geweldig bier in je glas. Bierista's waarderen dit bier met gemiddeld een 7,5. De hoppige smaak, de fruitige aroma's en een uitstekende doordrinkbaarheid worden vaak genoemd in de expert-reviews.