La Trappe Witte Trappist laat de zon schijnen

14 januari 2022

Ook al in het weer koud en grijs, dan kun je toch genieten van een zomers bier. Om te kijken of de zon ook daadwerkelijk doorbreekt als je een fles met een fris zomerbier opent, hebben we La Trappe Witte Trappist op de proeftafel gezet. Een bier dat je in vrijwel elke supermarkt en slijterij voor net iets meer dan een eurootje per fles koopt.

La Trappe Witte Trappist is een trappistenbier. Veel mensen denken dat een trappistenbier altijd zwaar en donker is; echte bierliefhebbers weten dat de term trappistenbier niets zegt over de bierstijl. Dit Witbier gebrouwen in het Brabantse Berkel-Enschot heeft 5,5% alcohol.

Bij het inschenken loopt een lichtgeel bier in het glas. Direct vormt zich een prachtige volle schuimkraag op het bier, dat niet helder, maar een beetje mistig is.

De aroma’s die uit het glas opstijgen zijn fris. Licht kruidig en een beetje fruitig, waarbij citrusfruit overheerst. Bij de eerste teug heb je gelijk in de gaten dat dit een fris zomerbier is. Fris en sprankelend. Direct na het doorslikken van een slok verlang je al naar de volgende.

Dit is een heerlijke doordrinker voor op het terras, of voor bij de barbecue. Dit frisse Witbier is ook zeer geschikt bij gerechten met witvis, zalm of garnalen. Het gaat ook goed met geitenkaas en zelfs met desserts als citroencake of hangop.

Bierista’s waarderen dit bier met gemiddeld een 7,6. De frisheid en de kruidigheid worden veel geroemd. Koriander wordt veel genoemd bij het omschrijven van de kruidigheid. De kenners zijn het er wel over eens dat dit een heel fijn zomerbier is. Tijdens een grauwe dag breekt dan misschien niet letterlijk de zon door, maar schijnt-ie wel in je hart.