La Trappe Nillis nummer 1 in Alcoholvrij Bier Top 25

1 februari 2024

La Trappe Nillis is door de bierkenners van Bierista verkozen tot lekkerste alcoholvrije bier van Nederland. Het trappistenbier gebrouwen in Berkel-Enschot kreeg de voorkeur boven de nummer 2 VandeStreek Playground non-alcoholic IPA en de nummer 3 Affligem Blond 0.0%.

“Het is voor het eerst dat Bierista de tienduizend bierliefhebbers in de community vraagt wat hun favoriete alcoholvrije bier is. Al jaren houden we aan het eind van jaar de verkiezing van het favoriete alcoholhoudende bier. Alcoholvrij bier is inmiddels zo volwassen geworden, dat we dit jaar hebben gemeend een aparte verkiezing te moeten houden voor het lekkerste alcoholvrije bier”, aldus Theo van Leest van Bierista, de online bieropleider van Nederland.

De uitslag is op het eerste gezicht misschien verrassend, erkent ook Van Leest. “Je verwacht de grote merken, zoals Heineken 0.0 en Hertog Jan 0.0. Maar onze community bestaat uit bierkenners. Zij hebben het Bierista Bierdiploma en hebben een bovengemiddelde kennis van bier en weten dus ook echt wat lekker is.”

Compliment voor de brouwers

Bij La Trappe werd het nieuws van de uitverkiezing met blijdschap ontvangen. “Wat een fantastisch nieuws. Bij Bierbrouwerij de Koningshoeven zijn we erg trots en dankbaar voor de erkenning die de La Trappe Nillis 0.0% heeft ontvangen in de eerste editie van de Alcoholvrije Bier Top 25. Het is een prachtig compliment voor onze brouwers. Dit motiveert ons nog meer om tijdens ons 140 jaar jubileum jaar te blijven streven naar kwaliteit en innovatie. Bedankt aan iedereen die op ons gestemd heeft”, aldus Johan de Groot van Brouwerij de Koningshoeven.

Behalve de genoemde drie bieren bestaat de top tien in de Lekkerste Alcoholvrij Bier Top 25 verder uit Leffe 0.0%, Hertog Jan 0.0%, Heineken 0.0%, Jopen NON IPA, Uiltje Superb-Owl, Brand IPA 0.0 en Warsteiner Alkoholfrei. Bij deze verkiezing gold een maximaal alcoholpercentage van 0,5%. Veel omliggende landen hanteren dit percentage als bovengrens. Voor Nederlandse brouwers ligt de lat hoger. In Nederland gebrouwen bieren mogen alleen alcoholvrij vermelden als ze maximaal 0,1% bevatten.

Alcoholvrij trappistenbier

Theo van Leest ziet dat de populariteit van alcoholvrij bier de laatste jaren enorm is gestegen. Van Leest: “De smaak van alcoholvrij is sterk verbeterd. Het wordt steeds moeilijker om een alcoholhoudend van een alcoholvrij bier te onderscheiden. Ook het aanbod is enorm gegroeid. Er zijn niet alleen alcoholvrije pilseners en weizenbieren te koop. Tegenwoordig is het aanbod alcoholvrije IPA’s en Blond-bieren zeer groot en er zijn zelfs alcoholvrije Stoutbieren. Grappig om te vermelden dat de winnaar, La Trappe Nillis, het eerste alcoholvrije trappistenbier ter wereld is. Dat is toch zeker iets waar we als Nederland bierland trots op mogen zijn.”


Bekijk de hele Top 25 Alcoholvrij