Jos Oostendorp stopt als voorzitter CRAFT

22 februari 2024

“Het is tijd voor nieuwe dingen. Wat weet ik nog niet precies, maar na drie intensieve jaren is het tijd om de voorzittershamer over te dragen”, aldus Jos Oostendorp. Hij maakte eerder deze week bekend te stoppen als voorzitter van CRAFT, de brancheorganisatie van onafhankelijke brouwers.

Jos Oostendorp is al jaren nauw betrokken bij de ontwikkelingen in de bierwereld. Net als zijn vader werkte Jos geruime tijd voor Grolsch. Hij stond aan de wieg van Brouwersnös, de Achterhoekse craftbrouwerij waar hij als mede-eigenaar nog altijd nauw bij betrokken is. Daarnaast heeft hij met Tweach zijn eigen bierlabel en is hij grondlegger van het meermaals bekroonde Yellow Moon.

Dutch Craft Beer Conference

Sinds 2016 is hij actief binnen CRAFT. Hij startte in de werkgroep Kennis en Informatie en was nauw betrokken bij de organisatie van de Dutch Craft Beer Conference. Dit netwerk- en kennisevent werd enkele weken terug gehouden in Conferentiecentrum 1931 in Den Bosch. In 2020 trad hij toe tot het bestuur, waarvan hij in het voorjaar van 2021 voorzitter werd.

Jos is opgelucht nu hij zijn beslissing bekend heeft gemaakt. “De bierwereld is flink in beweging. Er spelen veel zaken die belangrijk zijn voor de toekomst van de bierwereld in Nederland. Ik heb die verantwoordelijkheid altijd gevoeld. Vaak heb ik er ook nachten van wakker gelegen. Het is het waard geweest. We hebben als bierwereld veel bereikt. Maar voor mij stopt het nu. Ik ga door tot de Algemene Ledenvergadering in juni. Daarna zal ik op de achtergrond beschikbaar blijven tot het eind van het jaar.”

Nieuwe voorzitter

Hiermee geeft de voorzitter de vereniging de kans een nieuwe voorzitter te vinden. “Wie mijn opvolger wordt; ik heb geen idee. Dat is iets waar het bestuur zich over mag buigen. Hopelijk melden zich de komende periode goede kandidaten.”

In de afgelopen jaren heeft CRAFT veel bereikt. De brancheorganisatie is goed georganiseerd en werkt met een heldere visie. Ondanks dat leden wel eens van inzicht kunnen verschillen, is er rust en dat zorgt ervoor dat CRAFT een gerespecteerde gesprekspartner is voor andere belangenorganisaties, zoals de Nederlandse Brouwers en zeker ook de politiek.

Accijnzen

CRAFT laat een krachtig geluid horen vanuit de onafhankelijke brouwers. Hierdoor hebben de afgelopen jaar meer brouwers zich bij de organisatie aangesloten. “Belangrijkste dossier was de afgelopen periode zonder twijfel de 'bieraccijnzen'. We hebben hard gestreden en de belangen van de onafhankelijke brouwers verdedigd. Zonder de inzet van CRAFT had de toekomst voor de bierwereld er een stuk somberder uitgezien. Ondanks de bereikte resultaten zijn dit wel de zaken die me flink hebben bezig gehouden”, aldus Jos Oostendorp.

Betaalde functie

De job van voorzitter van CRAFT is een vrijwilligersfunctie. Jos pleit voor een betaalde, of tenminste deels betaalde functie. “Officieel is het een taak van maximaal vier uur per week. De praktijk is anders. Ik ben elke dag bezig voor CRAFT. Je hoort mij niet klagen. Ik wist waar ik aan begon. Het takenpakket brengt zoveel werk en verantwoordelijkheid met zich mee, wil je dadelijk een bekwame persoon aan het roer krijgen, dan zul je daar geld voor moeten vrijmaken.”

Jos is nog jong - hij is 62 jaar - en zit vol plannen en energie. “Concreet zijn de plannen echter nog niet. Ja mountainbiken. Daar hoop ik tijd voor vrij te kunnen maken, zeker als zodadelijk alles weer groen wordt. Af en toe geef ik les en ik wil weer opdrachten gaan oppakken, waar ik bedrijven kan helpen met mijn kennis en expertise op het gebied van duurzaamheid en verpakkingen. En uiteraard blijf ik bier brouwen, want bier zal altijd een belangrijke rol in mijn leven blijven spelen.”