Hoolter Blond en Dunkel Weizen van Hoek Bier op de proeftafel

27 juli 2019
Hoek Bier uit Holten heeft een pakketje bieren gestuurd naar de redactie van Bierista. Daarbij en mooi merkglas en een opener, altijd handig. De Hoolter Blond en Dunkel Weizen werden koud gezet voor een nadere kennismaking.


Hoek Bier is een kleine brouwerij in Holten. Eigenaar Wouter Hoek startte met brouwen in 2016. De jurist werkte eerder als brouwer bij Brouwhoes Erve Kots in Lievelde. Hoek Bier opereert op zeer bescheiden schaal vooral in de omgeving van Holten. Twee bieren zijn er op de markt: Hoolter Blond en Dunkel Weizen.

Hoolter Blond

Hoolter Blond bijt het spits af. Op het etiket zien we een das, een bijzonder dier dat voorkomt op de Holterberg. Dat verdient een eigen bier, een donders lekker bier, zo lezen we achterop de fles. Bij het inschenken vormt zich een mooie gelijkmatige schuimkraag, formaatje medium. Daaronder een licht mistig donkergeel bier. Zo op het oog een verleidelijke Blond met 6% alcohol. De geur is fruitig en wat moutig. Het fruit bepaalt de smaak. Licht zoet, gistkarakter en een flinke bittere afdronk. Volgens het etiket is dit een soepele dorstlesser. Daar kan ik me niet helemaal in vinden. Dit is een Blond met duidelijk wat meer karakter dan een 'soepele dorstlesser'.

Dunkel Weizen

Dunkel Weizen heef een flink varken op het front van de fles. Het is een keun - zo wordt een varken in Holten genoemd. Het dorpje aan de voet van de Holterberg loopt jaarlijks uit voor de Keunefeesten. Ter ere van dit feest is deze Dunkel Weizen gebrouwen. "Donders lekker tarwebier", zegt het etiket.

Dunkel Weizen gaat het glas in. We zien een roodbruine kleur en een stevige schuimkraag die licht gekleurd is. De schuimbellen zijn wel wat grof, waardoor de schuimkraag wat snel inzakt. Het roodbruine bier is licht mistig. De geur heeft karamel, mout en rijp fruit in zich. Banaan mag je verwachten bij een Weizen en die zit er ook zeker in, maar ik ruik en proef ook rijpe peertjes. Die fruitige smaken monden uit in een flinke kruidige smaken, vooral afkomstig uit de hop. De hopsoorten Hallertau, Perle en Mosaic zijn werkt in dit bier.
De kruidigheid had voor mij niet gehoeven in deze Dunkel Weizen. Maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak.

Verkrijgbaar

Hoolter Blond en de Dunkel Weizen zijn leuke streekbieren met een mooi verhaal. Ze zijn verkrijgbaar op diverse locaties in en om Holten.