Hoogkerk krijgt eindelijk z'n Hoogkerker Bietenbier

21 oktober 2019

De dagen worden grijzer, natter, kouder en winderig. Rondom Hoogkerk, een dorpse wijk net buiten de stad Groningen, rijden de vele vrachtwagens af en aan om de plaatselijke suikerfabriek te voorzien van de nodige suikerbieten. De rook wordt uit de schoorsteen gestoten. De herkenbare zoete geur wordt door de wind over het dorp gedragen. De geur die de echte Hoogkerker heerlijk vindt en die een buitenstaander vindt stinken. Ja het is duidelijk, de herfst heeft zijn intrede gedaan.

Door Dennis Hofman

In 1896 vestigde de toenmalige Nederlandsche beetwortelsuikerfabriek (NNBS) zich in Vierverlaten, een klein plaatsje, grenzend aan Hoogkerk. Door de jaren heen groeide het uit tot een immens gebouw. Een fabriek met vier enorme silo's die tekenend zijn voor de skyline van het suikerdorp. Een Groninger is thuis als hij de Martinitoren weer ziet, een Hoogkerker is thuis bij de aanblik van de suikerfabriek.

Artevelde bierbrouwerij

Maar deze blog gaat niet over de suikerfabriek maar over bier, eigenlijk over beide! Ik schreef eerder al eens over de biergeschiedenis van Hoogkerk. De Artevelde bierbrouwerij uit het dorp lag destijds op een beste steenworp afstand van waar nu de suikerfabriek staat. De bierbrouwerij sloot echter zijn deuren een jaar voordat de suikerfabriek ontstond. Want wat was het mooi geweest als deze twee partijen destijds de handen ineen hadden kunnen slaan om een bietenbier te brouwen. Anderzijds gelukkig maar, want nu kunnen anderen het alsnog gaan doen.

De Krachtcentrale Hoogkerk

Want ondanks dat Hoogkerk in 1969 een wijk van de stad Groningen is geworden, heeft het nog wel hele sterke dorpse waarden. Het was Johann van der Geest die het idee begon te opperen om een bier te maken met suikerbieten als ingredient. Het bleef niet bij een idee. Zoals het in een dorp gaat, ging dit van mond tot mond, totdat Johann in contact kwam met De Krachtcentrale Hoogkerk, een initiatief bestaand uit een groep diverse ondernemers en ondernemende inwoners die sociaal maatschappelijk willen ondernemen.

Hoogkerker Biergilde

Zo kwam Johann erachter dat Hoogkerk meerdere thuisbrouwers huisvest en zocht contact met ze. Na een aantal gesprekken was het Hoogkerker Biergilde een feit en hebben de thuisbrouwers plus een aantal bierenthousiastelingen de handen ineen geslagen om een Hoogkerker Bietenbier te gaan brouwen. Naast het Biergilde is uiteraard de Suikerunie er ook bij betrokken voor donaties van grondstoffen.

Het eerste proefbier is bijna zover om te worden gebotteld. Naast het brouwen is er een Facebook pagina gelanceerd om iedereen die dat wil op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom het Hoogkerker Bietenbier. Op 30 oktober mag het eerste proefbier geproefd worden tijdens een ondernemersborrel in Hoogkerk wat een spannend moment is, want wat zullen de reacties zijn? Wat de uitkomst ook is, de Hoogkerker Biergilde gaat sowieso door met het project omdat het het nu al te leuk is om mee te stoppen. Er is ook een idee om een Bietenbier als grote batch weg te gaan zetten, alleen wanneer en met welk receptuur is nog de grote vraag. Zo zie je toch maar weer dat bier verbroedert. En de Hoogkerkers kennende zal het vast niet bij één biertje blijven...