Hertog Jan Proeftuin blijft verrassen

Het vierde Proeftuin-bier van 2022 was de blonde tegenhanger van de Hertog Jan Grand Prestige. De tarwewijn met 10% alcohol werd hartstochtelijk verwelkomd door bierliefhebbers met een Proeftuin-abonnement. Ook dit jaar heeft weer veel moois in petto. Meesterbrouwer Micha Peute neemt ons mee.

Laten we beginnen met het nieuwe bier, het vierde Proeftuin-bier van 2022. Het is een tarwewijn van 10%. “We hebben natuurlijk ons kroonjuweel, Hertog Jan Grand Prestige. Dit is een donkere gerstewijn. Net zoals je rode en witte wijn hebt, wilden wij met de brouwers wel eens een zwaar blond bier ontwikkelen. Dit bier op basis van tarwe is het blonde zusje van de Grand Prestige”, legt Micha uit.

Inspiratie uit Amerika

De meesterbrouwer van Hertog Jan deed voor dit bier inspiratie op in de Verenigde Staten. “Daar dronk ik prachtige ‘wheatwines’ (tarwewijnen). Ondanks de hoge alcoholpercentages waren ze toch vaak fris en doordrinkbaar. Dat is best opvallend en gevaarlijk tegelijk, want 10% alcohol is niet niets. Het leek me een uitdaging ooit eens zo’n bier te mogen ontwikkelen.”

Nelson Sauvin

De Proeftuin bood die mogelijkheid. “We hebben heel weinig donkere mout gebruikt en naar verhouding best wel veel hop. Met de Nelson Sauvin-hop hebben we dat fruitige, ietwat druifachtige aroma in het bier proberen te krijgen. Het bier is door de combinatie van hop en het frisse zuurtje uit de tarwemout lekker fris. De grotere hoeveelheid hop geeft een karaktervolle bitterheid. We hebben het bier laten proeven en de reacties waren uitermate goed.”

Zo’n prachtig bier vraagt om een culinaire tip. Micha kookt graag en geniet van de speurtocht naar de juiste combinaties. “Voor dit bier maak ik een ragoût op basis van clam chowder, een populair gerecht in New England, vooral bij arme mensen omdat er allerlei restjes in werden verwerkt. Ik ga zeevruchten als vulling gebruiken. De pastei met ragoût met zeevruchten biedt voldoende tegenwicht aan het zware bier, waarbij ik hoop dat die frisheid van het bier voor het speciale effect gaat zorgen.”

Proeftuin terugblik

Met de release van het vierde bier zit het eerste jaar van Proeftuin er op. “Dat is verrassend snel gegaan. We begonnen met de Bourgondische Chocolade Stout, gevolgd door de Vienna Lager en de New England IPA. We hebben veel positieve reacties op elk van de bieren gekregen. Opbouwende kritiek en suggesties hebben we gehoord en nemen we mee voor volgend jaar, maar we blijven op onze geheel eigenwijze manier bier brouwen, zoals ook nu de tarwewijn.”

Een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar was toch wel de speciale dag op de brouwerij in Arcen, waar de abonnees de brouwers konden ontmoeten. “Daar heb ik van genoten. Rechtstreeks in gesprek met de mensen voor wie we de bieren brouwen. Tijdens die dag hebben kunnen we ons bier uitleggen en de keuzes die we hebben gemaakt toelichten. Dat is precies de reden waarom we de abonnees volgend jaar bij elk nieuw bier willen uitnodigen op de brouwerij.”

Hertog Jan Proeftuin 2023

Het eerste jaar Proeftuin was een doorslaand succes. De ruimte hebben om te experimenteren is ook een feestje voor de brouwers van Hertog Jan.  Een mooi voorbeeld is de test met het opleggen van de tarwewijn. “We hebben veel ervaring met het laten rijpen van donkere bieren. Hoe een blond bier zich ontwikkelt, weten we niet precies. Daarom hebben we nu als experiment een paar kruiken tarwewijn opgelegd en een fust afgevuld. Dat is best spannend. Hoe verloopt het proces en wat is uiteindelijk het resultaat?”

Met het succes van de eerste vier bieren op zak was het eigenlijk al geen vraag meer of er een vervolg zou komen. Bierliefhebbers kijken nu al reikhalzend uit naar de Proeftuin-bieren die dit jaar het levenslicht gaan zien. Met de ervaring van het afgelopen jaar weten we dat de brouwer vooraf niet teveel informatie wil prijsgeven. Het is de bedoeling dat het Proeftuin-pakket telkens een verrassing is. Maar een klein tipje van de sluier kan toch wel? Micha wikt en weegt en geeft dan antwoord: “Tot nu toe hebben we steeds onze eigen gist gebruikt. Dit jaar gaan we experimenteren met voor Hertog Jan onbekende gisten.”

Proeftuin abonnement

Wie de Proeftuin-bieren wil ontvangen, moet een abonnement hebben. De prijs was afgelopen jaar 130 euro. Die prijs blijft hetzelfde, ondanks het feit dat ook Hertog Jan te maken heeft met stijgende prijzen. Van elk bieren krijgen de abonnees drie kruiken opgestuurd. Daarnaast krijgen de abonnees vele extra’s. Wil je precies weten wat het abonnement omvat of wil je je aanmelden? Ga dan naar de website van Hertog Jan Proeftuin.