Hertog Jan Grand Prestige, een iconische krachtpatser

5 juni 2020
Heeft Hertog Jan Grand Prestige überhaupt een introductie nodig? Deze hartverwarmende gerstewijn is bekend bij alle echte bierliefhebbers. Waarom we er dan hier toch aandacht besteden? Omdat we in Arcen de laatste voorraad kruiken van 2019 hebben bemachtigd en dat graag met jou willen delen.

Hertog Jan Grand Prestige zou je kunnen vergelijken met mannen. Jong zien ze er vaak al aantrekkelijk en krachtig uit. Naarmate de leeftijd vordert worden de meeste mannen nog aantrekkelijker, rijper én interessanter. Een verse Hertog Jan Grand Prestige is vol van smaak en lekker moutig.  De milde hoptonen zwieren langs pilaren met karamel en een vleugje chocolade. Geef dit bier de juiste opvoeding - de juiste condities om te rijpen - en je krijgt een meer en meer doorleefd karakter met kenmerken als gedroogd fruit, stroperige karamel en na een aantal jaren zelf ronde, sticky tonen van een geweldige port.

Slot en grendel

In de kelders van Hertog Jan liggen duizenden flessen en kruiken met het kostbare vocht te rijpen. Talrijke jaargangen, die terug gaan tot voor de millenniumwisseling. Bierista heeft de hand weten te leggen op de laatste batch met kruiken van 2019. De flessen en kruiken die nu nog in de kelders van de brouwerij in Arcen liggen, blijven daar voorlopig achter slot en grendel. Dit is een unieke kans om zelf te proeven wat de tijd met Hertog Jan Grand Prestige doet.

Jaargang 2019 is nog vers. De mout- en de hoptonen zijn duidelijk aanwezig. Drink nu een kruik leeg en leg de andere vijf weg. Elk jaar weer kies je een geschikt moment om jezelf te trakteren op zo'n gerijpt bier. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt er ook voor kiezen alle kruiken nog dit jaar te consumeren. Ook dat is genieten.

Aardewerk

De aardewerken kruiken waarin deze Hertog Jan zijn afgevuld is ideaal om het bier te laten rijpen. Het aardewerk laat geen licht door. Licht kan de smaak van bier aantasten, maar in de kruik krijgt licht geen kans. Bovendien zorgt het aardewerk er ook voor dat de temperatuur constanter blijft. In glas warmt bier net wat sneller op. Kortom deze kruiken zijn ideaal om het bier op te leggen. En dat niet alleen, zo'n kruik is toch een prachtig geschenk. Het is toch net even leuker geven dan 'gewoon een fles bier'?

Open deur

Hertog Jan Grand Prestige heeft talloze prijzen in de wacht gesleept. Hertog Jan noemt dit bier niet voor niet 'het kroonjuweel' van de brouwerij. Een open deur: Deze gerstewijn van 10% valt ook in de smaak bij de bierkenners van Bierista. Een gemiddelde waardering van een 8,7 spreekt natuurlijk boekdelen. Een andere open deur is dat dit bier geweldig smaakt als afsluiting van de dag, bij desserts met chocolade en bij pittige kazen. Verrassender is wellicht dat de Grand Prestige geweldig matcht met gerechten waarin blauwschimmelkaas een voorname rol speelt. Je kunt blauwschimmelkaas sec niet lekker vinden; in combinatie met Grand Prestige krijg je een totaal nieuwe smaakbelevenis. Het proberen meer dan waard!

Extra voordeel

Bierista heeft een beperkt aantal kruiken weten te bemachtigen. Die zijn nu tijdelijk verkrijgbaar in onze shop. Je koopt zes kruiken voor € 29,95 inclusief verzendkosten. Daarbij ontvang je een voucher met € 30,- korting op de Bierista Bieropleiding. Ben je al Bierista? Dan krijg je nog eens  5 euro korting en betaal je slechts € 24,95, inclusief bezorging. En dit had je natuurlijk zelf al bedacht: dit Hertog  Jan-pakket al dan niet in combinatie met de Bierista Bieropleiding is een fijn en origineel cadeau voor Vaderdag.