Gulpener Blond op de Bierista proeftafel

4 april 2024

Met Gulpener Blond hoopt de Limburgse familiebrouwerij een zomerhit te scoren. Dit bier is allesbehalve een traditionele Blond. Meest opvallend is een vleugje verfrissende vlierbloesem afkomstig. Is dat lekker?

Als je dat wilt weten, moet je het bier proeven. Het is niet anders … Bij Bierista houden we van ons werk, dus staken wij de handen uit de mouwen en brachten we de smaakpapillen in stelling. Speciaal voor jou!

Lokale boeren

Het eerste wat opvalt, is het nieuwe label van Gulpener. De brouwerij noemt het zelf het venster naar de achtertuin. In die achtertuin vind je de boeren die samen met Gulpener de ingrediënten verbouwen voor de bieren. Denk aan gerst, tarwe, maar ook aan spelt en voor Gulpener Blond dus ook vlierbloesem.

Vlierbloesem

Deze vlierbloesem is afkomstig van herborist Frank Radder uit Margraten. Deze man is vol passie, zoals je kunt zien in deze video. Vlierbloesem als ingredient in bier is overigens niet nieuw. Ook in Gulpener Korenwolf vind je een tikkeltje vlierbloesem, wat dit Witbier zo heerlijk fris maakt.

Zicht en geur

We schenken het bier in en zien een licht goudgele kleur in het glas. De schuimkraag is compact en medium. Het bier is niet helder, het is licht mistig, een kleine troebeling. De fruitige geuren komen je al tegemoet bij het inschenken. Als we de neus in het glas steken, ruiken we fris fruit met een milde zoetheid. Passievrucht is herkenbaar, maar daarnaast ook het bloemige. Dat is de 1% vlierbloesem, die goed herkenbaar is.

Romigheid

Dan die eerste slok. Wat opvalt is de volheid van het bier. Het heeft een lichtig romigheid. Best bijzonder voor een Blond met 6% alcohol. De smaak is fris en fruitig, waarbij een zachte zoetheid de overhand heeft. Het is niet die zware, meer weeïge zoetheid, die zo kenmerkend is voor veel Belgische Blond bieren. Deze is licht en wordt in balans gebracht door de vlierbloesem en de fruitige tonen, waar toch ook een duidelijk zuurtje in zit.

Nog een slok

De nasmaak van het bier is fris en fruitig. De bitterheid van dit bier is beperkt. Je verlangt al snel naar de volgende slok. Kortom, het is een fijne doordrinker, waar je op het terras in de zon makkelijk een tweede van bestelt. Gulpener Blond deelt het sprankeltje vlierbloesem met Gulpener Korenwolf. Voor het overige zijn het echt twee totaal verschillende bieren.

Gulpener Blond is een absolute aanwinst voor de Gulpener-familie. Nu maar afwachten of het deze zomer ook inderdaad een regelrechte zomerhit wordt. Hitpotentie heeft dit bier zeker! Staat dit bier binnenkort in de Bierista Top 10 van Beste Blond Bieren?

Wil je ook leren proeven als een pro en de verschillende bierstijlen leren herkennen? Dan is de Bierista Bieropleiding iets voor jou! In deze online opleiding leer je van alles over het brouwen, de geschiedenis, de bierstijlen, het combineren van bier en spijs en nog veel meer!

Bier en spijs

Gulpener raadt dit bier aan te drinken op een temperatuur van 8 tot 10 graden. Drink het zeker niet te koud, dan blijven de mooie aroma’s verborgen. Als spijs-combinaties noemt Gulpener gerookte vis, salade, gegrilde kip en steak. Zeker proberen, maar het zijn slechts voorbeelden. De Gulpener Blond is een allemansvriend en zal net zo goed doen met zomerse salades en bij de barbecue.

Gulpener alcoholvrij

Gulpener Blond is een van de vier nieuwe bieren van Gulpener. Gulpener 0.0 Pilsner, Gulpener 0.3 Weizen en Gulpener 0.3 IPA zijn zeker ook het proberen waard.