Grolsch Zomerzon nieuw bier in serie Grolsch Proeverij

16 mei 2019
Zomerzon is de naam van het nieuwe bier uit de serie van de Grolsch Proeverij. Het frisse witbier met 4,8% is vanaf nu verkrijgbaar bij de aangesloten Grolsch-café's en tijdens het Bierproeffestival in Den Haag bij de start van de Week van het Nederlandse Bier.

Grolsch Zomerzon is gebaseerd op het oude succesnummer Grolsch Zomergoud. Brouwmeesters Guy Evers en Marc Janssen hebben samen gewikt en gewogen hoe een eigentijdse twist aan deze golden oldie te geven. Dat heeft geleid tot een aangepast recept, dat afgelopen maandag om 16.15 uur precies (het jaar 1615 is het oprichtingsjaar van Grolsch, red.), ten doop werd gehouden in de brouwerij in Enschede.

Vier granen

Horeca-ondernemers uit heel het land hadden het voorrecht het bier als eerste te mogen proeven. Marc Janssen: "Grolsch Zomerzon is een Witbier gebrouwen met vier soorten graan: tarwe, gerst, rogge en spelt. Net als in het oude recept hebben we lindebloesem en vlierbloesem toegevoegd. De frisheid wordt vooral bepaald door de citroenschillen die we hebben gebruikt."

Citroen

Bierista was bij de lancering aanwezig. Zomerzon is een diepgeel mistig bier met een bescheiden witte schuimkraag. De geur wordt vooral bepaald door citroenaroma's. Die citrusgeur en -smaak wordt in balans gehouden door de bloesem, die je ook duidelijk proeft. Dit bier is dun, fris en dorstlessend. Op een zomerse avond heb je aan één glas niet voldoende. Met andere woorden; Zomerzon kloekt heerlijk weg.

Bier voor bij de barbecue

Zomerzon is een ideaal zomerbier. Het alcoholpercentage van 4,8% is vergelijkbaar met dat van een Pilsener. Door de frisse citrustonen ideaal te combineren met zomerse salades, een fijn stukje witvis of bijvoorbeeld een stukje kip van de barbecue. Marc Janssen en Guy Evers zijn er in geslaagd een succesvolle golden oldie een kek nieuw jasje te geven.