Grolsch Puur Weizen maakt een Duitser jaloers

14 maart 2021
Wat zijn ze bij Grolsch trots op hun Weizen! Ooit werd dit bier uitgeroepen tot beste Weizen ter wereld. En niet alleen op de brouwerij in Enschede wordt glimmend van trots over dit bier gesproken. Ook liefhebbers van deze bierstijl prijzen dit bier de hemel in. Tot voor kort was dit bier verkrijgbaar in een 30cl fles. Vanaf nu is Grolsch Puur Weizen verkrijgbaar in de iconische bruine beugelfles van 45cl. Reden genoeg om dit beugeltje eens te laten ploppen.

Plop! Het geluid bij het openen van de beugelfles is al lekker. Je kunt 'm voorzichtig openen met een bescheiden 'pssssjjt'. Maar wat is er leuker dan de Weizen-ceremonie te  beginnen met een luide plop?! Dan volgt het inschenken van de Grolsch Puur Weizen. Het glas in de juiste hoek houden en dan bedachtzaam het bier in het laten klokken. Niet te voorzichtig, want we willen wel schuim. Met nog een flinke bodem in de fles gaan we de fles zwenken of rollen. Mijn voorkeur gaat uit naar zwenken: met een soepele polsbeweging de fles zo draaien dat de gist los komt van de bodem. Grolsch prefereert rollen. "Hersluit de fles en rol deze voorzichtig heen en weer om al het gist op de bodem van de fles te mengen met het resterende bier", zo staat beschreven op het kaartje om de hals van de fles.

Grolsch Puur Weizen

Het resterende bier schenk je met een schenkbeweging in je glas. Doe je het goed dan kijkt de schuimkraag boven de rand van je glas. Ben je te voorzichtig geweest met inschenken, dan blijft het schuim tot onder de rand. Ben je te enthousiast geweest, dan is het tijd voor doekje. Door het losweken van de gist wordt het bier ook troebel. Als je het laatste bier uit de fles inschenkt, dan zie je een nevel van gist in je glas zakken. Natuurtroebel noemen ze dat bij Grolsch. Dit ritueel is kenmerkend voor het inschenken van een Weizen.

Geen Witbier maar Weizen!

Tarwebier

Deze Duitse bierstijl is erg populair in het zuiden van Duitsland, in Beieren. Ook in ons land wint dit verfrissende tarwebier aan populariteit. Grolsch Puur Weizen is misschien wel de beste en waarschijnlijk de meest gedronken Weizen van Nederlandse bodem. Het is een bier dat het hele jaar door gedronken kan worden, maar wat vaak gekoppeld wordt aan voorjaar en zeker de zomer. Weizen is een smaakvol alternatief is voor Pils. Het is net zo verfrissend en dorstlessend en heeft eenzelfde gehalte alcohol; de Grolsch Puur Weizen heeft 5,1% tegen 5,0 voor de Grolsch Premium Pilsner.

Banaan

De aroma's van een Weizen zijn fruitig en licht kruidig. Grolsch Puur Weizen heeft die kenmerkende geur van banaan. Een banaan die al even op de fruitschaal heeft gelegen en rijp en zoetig ruikt. Met een beetje fantasie zou je de associatie kunnen hebben met de bekende bananensnoepjes. De gist die gebruikt voor om Weizen te brouwen geeft ook vaak een kruidig tintje mee. Dat kenmerkende 'kruidnageltje' heeft de Grolsch Puur Weizen ook zeker. Daarnaast komen ook zoete moutgeuren naar boven. In deze Weizen zit zeker hop, maar de typische hoparoma's en bitterheid zijn ver te zoeken, zoals het ook hoort bij een Weizen.

Top 10 Beste Weizen

Beieren

De eerste slok is een echt een feest. Na het schenkritueel, het kijken naar de gist die in je glas zakt en het opsnuiven van de fruitige aroma's, zet je dan eindelijk je lippen aan het glas. Het bier heeft behoorlijk wat koolzuur en dat alleen geeft al een 'verfrissend' en 'verkwikkend' gevoel. En dan de smaak. Ook hier weer die banaantjes. De kruidigheid brengt de spanning en de mildzoete smaken vanuit de mout brengen dit bier in balans. Grolsch Puur Weizen is een op en top Nederlands bier, maar kan zich meten met de beste Weizen bieren uit Beieren.

Jaloers

Een beetje Duitser, chauvinistisch van aard, zou zo maar jaloers kunnen worden op deze Weizen. Dat is ook gebleken in de praktijk. Tijdens de bouw van de Grolsch brouwerij heeft een Duitse brouwmeester de Grolsch brouwmeesters ingewijd in de geheimen van de nieuwe brouwinstallatie. Hij had niet verwacht dat Grolsch in staat zou zijn om een Weizen te brouwen die de Duitse wereldmerken naar de kroon zou steken. Dat gebeurde wel; Grolsch Puur Weizen werd zelfs uitgeroepen tot beste Weizen ter wereld. In de gratis Grolsch Speedcourse maak je kennis met het complete verhaal en nog veel meer leuke weetjes en feiten over Grolsch.

Start de Grolsch Speedcourse