Grolsch Finale: Cadeautje voor Oudejaarsavond

12 december 2019
Grolsch Finale is een cadeautje voor Oudejaarsavond. Zo verkoopt Grolsch het. En na het bier geproefd te hebben kan ik niet anders dan beamen: Zo is het! Grolsch Finale is een zwaar champagnebier gebrouwen met verschillende soorten Spaanse druiven.


Voordat ik meer schrijf over het bier, wil ik graag stil staan bij de verpakking. Daarmee heeft Grolsch geweldig uitgepakt. Ingepakt is misschien een beter omschrijving, want de 70 centiliter fles is verpakt in een zwarte kartonnen koker. Zwart met. wit en goud; hoe chique is dat! De deksel van de koker is verzegeld met een gouden lint met daarop het unieke nummer. Grolsch Finale 2019 is beschikbaar in een gelimiteerde oplage van 6000 stuks. Mijn fles heeft nummer 5622.

Een momentje

Het zegel verbreken is een momentje. Nu is er geen weg terug. De blikken deksel gaat van de koker en de fles komt tevoorschijn. Het etiket is geheel in stijl met de koker. Je hebt gelijk een gevoel een bijzonder bier in handen te hebben. Om de hals zit net als bij een fles champagne een zilverpapier. Als je dat verwijdert zie je een kroonkurk, waar ik stiekem op een champagnekurk had gehoopt.

Huwelijk

Brouwmeester Marc Janssen van Grolsch trad vorig jaar in het huwelijk. Voor dat feest had hij een champagnebier in gedachten. Dat experiment (het bier) pakte niet zo uit als hij voor ogen had. Het was wel een leerzame ervaring, die hij heeft meegenomen in het brouwproces van Grolsch Finale 2019. "Het ontdekken van iets nieuws kost tijd en vergt discipline. Ik ben nu enorm trots op het eindresultaat", schrijft Marc Janssen op een kaart, die je bij de fles in de koker vindt.

Druiven

De dop gaat met een goede 'psssjjjt' van de fles. Ik schenk het goudgele heldere bier in. Een bescheiden schuimkraag vormt zich, die langzaam maar zeker inzakt. Het glas hou ik onder mijn neus en ik snuif de aroma's in korte halen naar binnen. Wow, wat een fruitig aroma's! De druiven komen in de geur al heel mooi terug. Dan de smaak. Een klein slokje en ook in mijn mond knalt het fruit. Behalve druiven proef ik aroma's van zoet steenfruit als perzik en abrikoos.

Robuust

De smaak is vooral fruitig. Het bier is vol en zoet, maar heeft ook een fijn zuurtje. Dat maakt 'm net even wat frisser en dat is wel fijn. Dit is een dijk van een bier. Dat voel je bij iedere slok. De Finale heeft een robuuste body en dat kan ook bijna niet anders dan met een body van 10,5%. Dit bier is vergist met een champagnegist, die het droog en sprankelend zou maken. Ik vind dit bier eerder zoet dan droog. De krachtige 'champagnebubbel' kom ik niet tegen, maar die mis ij ook niet.

Grolsch Finale

Grolsch Finale is een prachtige afsluiting van een mooi jaar voor de Grolsch Proeverij. In de supermarkt en slijterij is de cadeauverpakking met de Klassieke Blond, Volle Dubbel en Kruidige Tripel momenteel een hardloper. Grolsch Finale vliegt ook de winkel uit. Zoals gezegd: Grolsch Finale is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 6000 flessen en is voor € 12,99 exclusief verkrijgbaar bij de Plus-supermarkten. Heb je nog geen fles bemachtigd? Wees er dan snel bij, want Grolsch Finale is een feestelijke en smaakvolle afsluiting van een fantastisch bierjaar!


Grolsch Finale