Grolsch blijft inzetten op duurzaamheid: Highlights 2023 online

31 mei 2024

Bij Grolsch staat duurzaamheid hoog op de agenda, en dat blijkt uit de indrukwekkende resultaten die de brouwerij in 2023 heeft geboekt. De duurzame highlights van dit jaar zijn nu beschikbaar, met als een van de opvallendste innovaties het nieuwe krat dat voor 98% uit gerecycled materiaal bestaat. Dit en andere initiatieven tonen Grolsch's vastberadenheid om duurzaam te ondernemen.

Innovatieve kratten van Grolsch

Grolsch introduceerde het ‘niet-zo-nieuwe’ krat, dat voor 98% vervaardigd is uit oude Grolsch kratten. Deze duurzame aanpak vermindert afval en stimuleert circulariteit. De nieuwe kratten zijn bovendien ontworpen met ribbels en reliëf, waardoor stickers eenvoudig te verwijderen zijn en de kratten langer mooi blijven.

Watermanagement: De Twentse Golf

Water is een cruciale hulpbron voor Grolsch. Samen met diverse regionale partners werkt Grolsch binnen de watercommunity De Twentse Golf aan waterbeheer in Twente. De focus ligt op het reduceren van watergebruik en het zuiveren en hergebruiken van brouwerij afvalwater. "We onderzoeken hoe we ons afvalwater kunnen zuiveren en hergebruiken als proceswater, wat ons watergebruik aanzienlijk kan verlagen," aldus Susan Ladrak, Sustainability Manager bij Grolsch.

Verdere duurzame highlights van 2023

1. Verantwoord alcoholgebruik: Alle medewerkers volgen elke drie jaar een verplichte alcoholtraining. In 2023 is hier een face-to-face training aan toegevoegd voor meer impact. 100% van de medewerkers heeft deze training gevolgd.

2. CO2-emissiereductie: Door gebruik van warmte van Twence heeft Grolsch een CO2-reductie van 74% bereikt ten opzichte van 2021 en 565 huishoudens voorzien van groen gas.

3. Vrijwilligerswerk: In het kader van het vrijwilligersprogramma ‘Tijd voor Elkaar’ hebben 220 medewerkers samen 1485 uur vrijwilligerswerk gedaan, wat ruim 17 duizend euro voor goede doelen heeft opgeleverd.

4. Duurzame verpakkingen: Meer dan 85% van de verpakkingen in Nederland is hervulbaar of recyclebaar, en er is 65% minder folie gebruikt voor palletverpakking.

5. Energietransitie: Grolsch schakelt van Europese windenergie over naar zonne-energie uit eigen land en heeft een zonnecarport gerealiseerd boven de bezoekersparkeerplaats met extra laadpalen bij de brouwerij.

6. Veiligheid: Binnen de brouwerij is het Icare-programma uitgerold om het veiligheidsbewustzijn te vergroten.

7. Transport: Door efficiënter gebruik van de binnenvaart voor export naar het VK, is de CO2-uitstoot van het producttransport verder gereduceerd.

Bekijk de Duurzame Highlights

Wil je meer weten over Grolsch’s duurzaamheidsinspanningen en doelen voor 2024? Bezoek dan de website van Koninklijke Grolsch voor de complete duurzame highlights van 2023.

Grolsch blijft hiermee een voortrekker op het gebied van duurzaam en verantwoord ondernemen in de bierindustrie, en kijkt uit naar een nog duurzamer 2024.