Franziskaner Alkoholfrei een smaakvolle alcoholvrije Weizen

19 augustus 2019
Franziskaner Weissbier is in ons land één van de bekendste Duitse Weizen bieren. Erdinger, Paulaner, Weihenstephaner passen ook in de dat rijtje. Al deze merken hebben ook een alcoholvrije variant in hun assortiment. Deze keer staat de Franziskaner Alkoholfrei op de proeftafel.

Door de volle smaak, die Weizen bieren nu eenmaal hebben, mis je de alcohol minder snel. Dat is althans mijn ervaring met Weizen tot nu toe. Benieuwd hoe dat is met de Franziskaner Alkoholfrei. Overigens, dit bier bevat 0,5% alcohol. Ja, er zit dus een klein beetje alcohol. Ondanks dat mag het volgens de Drank- en Horecawet alcoholvrij heten.

Grote schuimkraag

Als we het bier inschenken zien we een harsachtige, amberachtig kleur. Het bier is troebel en precies zoals je mag verwachten bij een Weizen vormt zich een grote volle romige schuimkraag in het glas. Die schuimkraag is stevig en blijft lang overeind.

De geur wijkt ook niet af van een alcoholhoudende Weizen. Vruchtige geuren van rijpe banaan overheersen. De smaak is fris en heeft ook het banaan-aroma inclusief het kruidnageltje dat je verwacht bij een Weizen. Het mondgevoel is wel iets dunner dan verwacht. De nasmaak verraadt dat het hier gaat om een alcoholvrije variant. Het is wat leeg en licht metalig.

Smaakverschillen

Al met al is de Franziskaner Alkoholfrei, onderdeel van 's werelds grootste bierconcern Ab Inbev, een zeer smaakvol Weizen bier, dat een uitstekende vervanger is van een reguliere Weizen. Na een fles gaat een tweede fles er ook nog in. Als starter is dit bier prima. Het is ook een prima begeleider van salades, witvis, kip en licht gerechten met varkensvlees. Eerst een alcoholvrije Weizen drinken en daarna een alcoholhoudend bier is prima. Doe het echter niet andersom, dan worden de smaakverschillen enorm uitvergroot.