Foodpairing: een Tempelier met kalfsrolletje

8 juni 2020

Een Tempelier drink je in goed gezelschap, bij voorkeur op een terras of tijdens een zomerse barbecue. Maar het bovengistend blond bier doet het ook uitstekend in de keuken. Bijvoorbeeld bij een gevuld kalfsrolletje met aspergemousse.

Voordat we naar het recept gaan dat we op Smulweb tegenkwamen, kijken we eerst eens naar de geschiedenis van de Corsendonck Tempelier dat vroeger werd gebrouwen door Brouwerij De Sleutel uit Betekom. Het bier met de romige schuimkraag en een fijne bittere, ietwat droge afdronk verdween toen de De Sleutel de deuren sloot. Lange tijd werd het bier niet gebrouwen en de naam Tempelier kwam vrij.

Andere smaak

De Belgische Brouwerij Corsendonck brouwde een speciaalbier en gaf het de naam Tempelier. Dit speciaalbier heeft een heel andere smaak dan het vroegere Tempelier, de enige overeenkomst is de naam. 

Kruisridderorde

De naam Tempelier stamt af van de Orde van de Tempeliers, een christelijke kruisridderorde. De kruisvaarderslegers voerde een Heilige Oorlog tegen de moslims in het Heilige Land. De Tempeliers leefden sober en hadden zich te houden aan strenge regels. Er waren strikte kledingregels, nieuwe Tempeliers moesten al hun bezittingen afstaan en ze leidden een vroom en gehoorzaam leven. Om de pelgrims in het Heilige Land te kunnen beschermen moest een oproep vanuit de kerk worden gedaan om de afreizende pelgrims te beschermen omdat het voor monniken verboden was bloed te vergieten. Het grote, sierlijke rode tempelierskruis op het etiket van het speciaalbier, herinnert nog aan de Ridderorde.

Koken

Het zware bier met frisse afdronk doet het uitstekend in de keuken. Een smakelijk recept is bijvoorbeeld gevuld kalfsrolletje met aspergemousse. Nodig daarvoor is: 6 kalfssneden (beenhouwerij) , vijf plakjes gekookte ham, een kilo witte asperges, zak rucola, verse bieslook, drie plakken Père Joseph (kaas), 2,5 deciliter Tempelier, 4 eetlepels olijf olie en peper en zout. 

Recept

Schil de asperges, snijd twee plakken ham in dunnen repen, en de rest van ham en kaas snijd je in de lengte door midden. Verhit de olie in een braadpan en stoof de stukken asperges in vijf minuten op een laag vuur. Giet de Tempelier erover en laat het tien minuten doorstoven. Kruid het stoofpotje met peper en zout. Beleg de kalfssneden met een half plakje ham en een half plakje kaas, leg er drie gestoofde stukken asperges en wat rucolasla op. Rol het op en zet het vast met een prikker. Vervolgens bak je de kalfsrolletjes in de braadpan, aan elke kant vijf minuten. De rest van de asperges pureer je tot een gladde mousse waardoor je de reepjes ham en gesnipperde bieslook roert. Pak een bord leg de rolletjes erop, rucola erbij en serveer het geheel met gekookte aardappelen. 

Drink daarbij een Tempelier en een smakelijk succes is verzekerd.