Floembier: Nieuwe bierbrouwerij in Groningen

9 oktober 2019

De provincie Groningen heeft van oudsher twee plaatsen met stadsrechten, Groningen en Appingedam. In de loop van de vijftiende eeuw was er een flinke concurrentiestrijd gaande tussen beide steden. Door de gunstige ligging floreerde het kleine provinciestadje Appingedam door de vele kooplieden en bierbrouwerijen.

Door Dennis Hofman

Van de zes brouwerijen was er een aantal aan de rivier de Floem gevestigd. Een idyllisch riviertje dat bekend stond om het schone water, dat natuurlijk erg aantrekkelijk was voor de bierbrouwers aldaar. Al die voorspoed was Groningen een doorn in het oog. Door die afgunst liet de grote stad Groningen uiteindelijk in 1482  Appingedam een verdrag ondertekenen, dat de naam het Grote Verbond meekreeg.

Dit verdrag betekende de doodsteek voor Appingedam. Behalve dat de handel flink werd teruggedrongen, mochten de bierbrouwers alleen nog maar voor eigen gebruik brouwen. Langzaam maar zeker ebde de levendigheid weg uit het centrum en sloot ergens rond het jaar 1900 de laatste brouwerij haar deuren. Zo was Appingedam op den duur niets meer dan een leuk provinciestadje in Groningen. 

Nieuwe bierbrouwer

Maar sinds mei van dit jaar heeft Appingedam weer een bierbrouwer in de persoon van Edwin Bos. Deze achtentwintig jarige ICT-er raakte vorig jaar december geïntrigeerd door het proces dat bierbrouwen heet. Nadat hij begon met een vijf liter IPA starterspakket kwam er al snel een dertig liter pan, waarmee hij om de twee, soms om de week, aan het brouwen sloeg in zijn schuur. Het brouwen werd een obsessie, de verschillende geuren, stijlen en ingrediënten pakten hem vast en lieten niet meer los. Het duurde dan ook niet lang totdat de gedachte kwam om zijn bier commercieel weg te zetten.

Doordrinkbare IPA

Edwin heeft er goed over nagedacht. Als je hem er naar vraagt dan ontstaan er twinkelingen in zijn ogen en praat hij honderd uit. Aangezien hij de eerste brouwer sinds meer dan eeuw is in Appingedam, wilde hij die roots ook als rode draad gebruiken in zijn bieren. Deze rode draad zit meer in de namen dan in de stijlen. De brouwerij heeft de naam Floembier meegekregen. Dit vanwege het eerder genoemde riviertje met schoon drinkwater die de stad kruiste. Het eerste bier, een fijn doordrinkbare amber IPA met 6,5% alcohol, met de naam Grote Verbond verwijst naar het verdrag wat destijds de doodsteek bleek te zijn voor Appingedam, werd in een batch van duizend liter gebrouwen en was binnen twee weken uitverkocht. Zodoende dat de opvolgende batch tweeduizend liter was. 

Toekomstplannen Floembier

Ondanks zijn experimentele drift probeert Edwin het zoveel mogelijk bij de basis van bier te houden, water, mout, hop en gist, al heeft hij ook gemerkt dat dat niet altijd opgaat. Momenteel heeft hij al meerdere recepten klaar. Het eerstvolgende bier is een Stout, die per 1 december in de winkels moet liggen, met uiteraard een verwijzende naam naar de Damster geschiedenis. Zijn er meer toekomstplannen? Jazeker! Edwin wil in het centrum van Appingedam het liefste een kleine brewpub beginnen. Samen met zijn vriendin (die ervaring heeft in de horeca) zijn ze meerdere mogelijkheden aan het bekijken. Eén ding is een must, de brewpub moet in het centrum van Appingedam aan het water komen, want alleen dan is de cirkel rond.