Hoe cool is het om je eigen bier te brouwen?

9 december 2019
Casper Meenink begon als bierliefhebber aan de Bierista Bieropleiding. Aangestoken door het biervirus begon hij met een aantal vrienden zelf te brouwen. Dat werkte verslavend. Er werd geïnvesteerd in apparatuur en het ene na het andere bier werd gebrouwen. Inmiddels combineert Casper zijn parttime job als communicatie/marketingmedewerker met een parttime baan bij Bronckhorster Brewing Company.


Iedere bierliefhebber heeft wel zijn of haar écht favoriete bieren. Maar stel je voor dat je zelf jouw perfecte bier samen zou kunnen stellen naar eigen smaak. Wordt het een hoppige IPA, een kruidige Tripel, of juist een rijke Porter? Door zelf aan de slag te gaan krijg je de kans om je bier helemaal naar eigen smaak te brouwen! 


De laatste tijd beginnen steeds meer bierliefhebbers aan hun eigen brouwavontuur. Op internet is veel informatie te vinden over het brouwen. Zoals bij veel hobby’s kun je het zo uitgebreid maken als je wilt, maar het hoeft niet direct een fortuin te kosten. Voor een paar tientjes kun je al met een beginnerssetje aan de slag met het brouwen.

Aantal stappen

Ruwweg bestaat het brouwen van bier uit een aantal stappen. Allereerst wordt van gemoute granen (meestal gerst) een suikerrijke vloeistof, het wort, gemaakt. Na een aantal tussenstappen is het tijd om het wort in een gistvat te gieten en de gist toe te voegen. De gist zal vervolgens in een aantal dagen de suiker in het wort omzetten in alcohol en CO2.

Werk

Na een paar weken gisten is het wort veranderd in jongbier, en kun je aan de slag met het bottelen. Vaak voeg je tijdens het bottelen een afgemeten hoeveelheid suiker toe aan je flesjes. Zo kan de gist zorgen voor een mooie schuimkraag op je bier. Na nog een paar weken wachten is het tijd om jouw creatie te proeven. Je kunt er voor kiezen om alle stappen helemaal zelf te doen. Hierbij begint het proces met mout welke je zelf moet breken en via een aantal stappen om moet zetten naar wort. Voor een beginnende brouwer is dit redelijk wat werk, waarbij een aantal materialen nodig is.

Startersset

Wil je het brouwen gewoon eens uitproberen en je eigen bier maken? Kies dan voor brouwpakketten met gehopt wortconcentraat (vaak in blik te koop). Hiermee kun je met een pan, water en wat simpele materialen al een smaakvol bier maken. Het spreekt voor zich dat je met wortconcentraat wat minder invloed hebt op de uiteindelijke smaak, maar het is een leuke manier om kennis te maken met het brouwen. 
Met de vele informatie die online te vinden is en een starterssetje kom je een heel eind op weg.
 Proost jij in het nieuwe jaar met een zelfgemaakt bier?