Drie keer 'bitter' over de tong bij Bierista's

3 november 2020
Bier proeven, het zal je hobby maar wezen! Gelukkig zijn er vele Bierista's die dagelijks zorgen voor verse expert-reviews. Met het groeiende aantal gediplomeerde bierkenners groeit ook het aantal beoordelingen van bieren. Ondoenlijk om ze allemaal te belichten. Vandaar dat we wekelijks een kleine greep doen uit het aanbod, dat je op onze site kunt terug vinden.

In het Bierista Bierpack, dat je gratis krijgt bij de Bierista Bieropleiding, zit tijdelijk een aantal extraatjes. Brand IPA is een van die bonus-bieren. We zien veel reviews van deze India Pale Ale uit het Limburgse Wijlre voorbij komen. Dit bier wordt door Bierista's beoordeeld met gemiddeld een 6,8. "Er zijn betere IPA's, maar dit is een prima bier", "Brand IPA is een IPA voor beginners" zijn enkele omschrijvingen van Bierista's. Voor Bierista Jeroen Nederlof is dit een 7,2: "Een lekker bittere IPA die lang blijft hangen."

Lagunitas IPA

Met een 7,1 wordt Lagunitas IPA - eveneens gebrouwen in Wijlre - wat hoger gewaardeerd dan Brand IPA. Lagunitas IPA is onder meer verkrijgbaar bij Beerwulf en bij Albert Heijn. Voor iets meer dan 2 euro heb je een fraaie IPA in je glas. Paul Pintus zegt: "Prima IPA! Lekker fruitig met een bittere afdronk!" Peter van den Boom kende dit bier nog niet en is aangenaam verrast: "Een topper onder de IPA's". Brand IPA en Lagunitas IPA rammelen aan de poort van de Top 10 IPA's, maar moeten hun plekje nog wel veroveren.

Fuller's ESB

Het derde bier is een klassieker die in ons land nog relatief onbekend is. Fuller's ESB (Extra Special Bitter). Dit bier is vaak onderscheiden tijdens competities over de hele wereld. De naam doet vermoeden dat het hier om een bitter bier gaat. De praktijk valt alleszins mee. Dit bier heeft een moutig karakter en aroma's van marmalade. Bierista's beoordelen dit bier met gemiddeld een 7,6. "Een stukje Engelse bierhistorie in je glas", zoals Bierista Giel de Koning schrijft.