Dit wil je proeven: Cranberry ketchup met bier

8 oktober 2020

Ketchup - niet gemaakt van tomaten van cranberries. Dat is al best bijzonder. Als bier wordt gebruikt al extra ingrediënt wordt het vast nog lekkerder. En als je het dan ook nog in een bierfles verpakt heb je helemaal een tof product.

Lowlander Beer is niet van de standaard bieren. De brouwerij brouwt met botanicals en combineert graag bier op een bijzondere manier met eten. In de nieuwe Lowlander Autumn Ale zijn cranberries verwerkt afkomstig van cranberry-eiland Terschelling. Daar werd het idee van een cranberry-ketchup geboren. Het team van Lowlander werd helemaal enthousiast toen ze erachter kwamen dat de Nederlandse zeevaarders ketchup hebben ontdekt. Die zeevaarders spelen een belangrijke rol voor Lowlander, omdat deze pioniers een scala aan botanicals - kruiden en specerijen - naar ons land haalden.

Autumn Ale

Annemieke, ambassadeur bier & food pairing bij Lowlander: “Op zoek naar de lekkerste herfst gerechten om onze Autumn Ale - gebrouwen met cranberries en gember - mee te pairen kwamen we een lange lijst aan cranberry-producten tegen; van gin en azijn tot snoepjes en kruidenboterkruiden. We kenden de handelsgeschiedenis van ke-tsjap, een saus van gepekelde vis en kruiden die in de 17e eeuw door Nederlandse zeevaarders werd meegebracht uit China. Toen we ook nog eens ontdekten dat het originele recept van de welbekende tomatenketchup alcohol bevat stonden we al snel in de keuken: om de allereerste cranberry ketchup van de Lage Landen te maken. Mét een scheutje Autumn Ale natuurlijk.”

Met de hand afgevuld

In het ketchup recept speelt de friszure cranberry – uiteraard geplukt op Terschelling - de hoofdrol. Specerijen als piment, kruidnagel, mosterdbloem en gember zorgen voor een vleugje herfstige warmte en een flinke scheut Lowlander Autumn Ale geeft een subtiele koolzuu bubbel. De 250 flesjes Lowlander Cranberry Ketchup werden vervolgens met de hand afgevuld, gepasteuriseerd, gelabeld en genummerd; een uniek item dus!

Koken met Cranberry Ketchup

Annemieke: “Natuurlijk maakten we als echte Lowlanders een tosti, maar dan wel eentje met een twist, die perfect bij de friszure ketchup én een glas Lowlander Autumn Ale past. Je kunt trouwens ook perfect koken met de ketchup hebben we ontdekt; je proeft echt het seizoen van overvloed in de fles!”

Lowlander Cranberry Ketchup is in een oplage van slechts 250 flesjes verkrijgbaar in de webshop van Lowlander voor €9,95 per stuk. Proeven naast een glas Lowlanders Autumn Ale maakt het natuurlijk helemaal af; een giftset met 2 bieren, een glas en de fles ketchup kost €15,99. Ook vind je de recepten die Lowlander maakte met de Cranberry Ketchup op Lowlanders bier & foodpairing pagina.