Dennis Hofman ontdekt alcoholvrij bier

21 april 2019

Sinds een aantal jaren is alcoholvrij bier met een opmars bezig. Afgelopen jaar is de verkoop zelfs met 32,4% gestegen. Dit zijn cijfers die er niet om liegen. Blijkbaar gaan mensen tegenwoordig toch bewuster om met het drinken van alcohol. Dat zie je ook terug in Dry january, wat ook door steeds meer mensen wordt gedaan. Even een maandje geen drankjes doen. Even het lichaam zuiveren en fris het nieuwe jaar beginnen.

Door Dennis Hofman

Zijn mensen bewuster met hun gezondheid bezig of zijn de alcoholvrije bieren inmiddels zo lekker, dat de keuze makkelijker is om ook een bier zonder alcohol te nemen? Of wellicht een combi van beiden? Zo'n twintig jaar terug werd er hard gelachen als je met een alcoholvrij biertje in je hand stond. Er heerste toch een soort van taboe op. Gezien vanuit mijn eigen beleving smaakten ze ook allemaal hetzelfde. Dat is nu wel anders, al zal alcoholvrij bier binnen bepaalde groepen nooit echt voet aan de grond krijgen.

Het taboe op alcoholvrij is grotendeels verdwenen. Met de verschillende alcoholvrije bierstijlen van tegenwoordig is er voor, bijna, elk wat wils. Maar hoe wordt een bier zonder of bijna zonder alcohol nou gemaakt? Gist is een belangrijk ingrediënt voor het vervaardigen van bier. Naast dat het suikers omzet in alcohol en koolzuur heeft het ook zeker invloed op de smaak. Alcohol doet ook iets met de smaak. Al wordt alcohol wel als smaakloos bestempeld, het is wel een geur- en smaakversterkend ingredient. Verscheidene brouwers hebben de hoofden er in de loop der jaren flink over gebogen. Daardoor heb je inmiddels verschillende brouwmethodes, waarbij niet iedereen het geheim wil prijs geven.

Brouwmethodes

De twee meest voorkomende methodes zijn de alcohol verwijderen en alcholloze vergisting.  Bij de eerste methode wordt de alcohol uit het bier gehaald door middel van een verdampingtechniek. Men laat de ontstane alcohol verdampen door gebruik van temperatuur en druktechnieken. Binnen deze methode valt ook vacuümdistillatie, waarbij de aromacomponenten voor verdamping van de alcohol uit het bier worden gehaald. Na verdamping worden de aroma's weer teruggebracht in het bier. Door dit toe te passen gaan er geen aroma's verloren tijdens het proces.

Dan is er nog de alcoholloze vergisting. Bij deze methode wordt een gist gebruikt die bijna geen alcohol produceert. Daarnaast wordt tijdens de fermentatie een lagere temperatuur gebruikt dan dan normaal. Hierdoor is het gist minder productief. Goed beschouwd is het veel werk om een bier te maken die en goed te drinken is en geen alcohol bevat. Waarbij we dus eigenlijk een diepe buiging moeten maken naar de brouwers die dit mogelijk maken. En of je deze biersoort nou kan waarderen of niet. Het is mooi dat het er is. 

Minder calorieën 

Bijkomend voordeel is dat het aantal calorieën in alcoholvrij bier lager is dan een bier met alcohol. Natuurlijk zijn er wel meer suikers (afkomstig uit de mout) aanwezig, aangezien er tijdens vergisting geen of nauwelijks suikers worden omgezet naar alcohol. Onder de streep bevat een alcoholvrij bier minder calorieën dan een pilsje bijvoorbeeld. Wellicht dat dit een twijfelaar de laatste motivatie kan geven om het toch eens te proberen. Ik zelf heb inmiddels zelf dertien verschillende soorten alcoholvrije bieren klaar staan om te proeven en te beoordelen en de eerste twee al geproefd en die zijn zeker niet tegengevallen...