Cuijkse Brouwbrigade valt in de prijzen in Breda

16 april 2019

Het tweede bier van de Cuijkse Brouwbrigade is meteen in de prijzen gevallen. De Brut Saison won de eerste prijs op het bierfestival Hop on Hop off in Breda.

Door Twan Dohmen

Bierbrouwer Rene Haring uit Cuijk won met zijn inzending voor het tweede achtereenvolgende jaar in Breda. “Een licht, fruitig, knisperend fris en toegankelijk bier voor de lente en de zomer. Subtiel gehopt en een beetje droog in de mond. Ik ben er razend trots op.”

De Saison is een biertype uit België. Dit speciaalbier werd oorspronkelijk gebrouwen voor de arbeiders op het land. Een bier dat in het zomerseizoen de dorst leste na de zware arbeid in de velden. Haring brouwde en testte afgelopen winter dit seizoensbier van 6%. “Door specifieke hoppen, gerstemout en mais- en rijstvlokken als ingrediënten te gebruiken heb ik het bier een eigen twist kunnen geven.”

Top-10 beste etiketten 2018

De andere brouwers van de Cuijkse Brouwbrigade zijn Marcel Koot (zevende met zijn inzending voor Hop on Hop off) en Henk Winnen, beiden eveneens uit Cuijk. Vorig jaar presenteerde het trio hun eerste bier, een zogeheten Neipa, een zeer hoppig bier, een van oorsprong Amerikaans biertype. Het etiket voor dit bier haalde in maart de top-10 van beste etiketten van 2018. De omschrijving van biermagazine Schuim over Kuuks Neipa: ‘Recht voor zijn raap, informatief en kleurrijk. Een no-nonsense label met als pluspunt een smaakwijzer’.

Samenwerking Brouwerij Wil's Kracht

De Brut Saison is een collaboration brew met brouwerij Wil’s Kracht uit Ravenstein, waar ook het eerste bier werd gebrouwen. Het tweede speciaalbier komt in het vaste assortiment van Wil’s Kracht, dat twee jaar geleden gekozen werd tot brouwerij van het beste Brabantse bier.

Verkrijgbaarheid

Van de Kuuks Brut Saison is een eerste brouwsel van 500 liter gemaakt. Het nieuwe biertje is verkrijgbaar bij drie slijterijen in gemeente Cuijk (Gall&Gall Guus Arts, Cevelum in Cuijk en Drank van de meisjes in Haps) en in drie horecazaken (Kansas, Taurus en Smaak in Cuijk).