CRAFT: Kennis delen en impact maken

6 februari 2024

Bier leeft. Dat bleek onlangs maar weer tijdens de Dutch Craft Beer Conference in Congrescentrum 1931 Den Bosch. Jaren terug begonnen als een bescheiden netwerk-event voor de onafhankelijke craft bierbrouwers is dit evenement - dit jaar met 550 bezoekers - uitgegroeid tot een impactvol evenement voor de hele bierbranche.

‘Back to basic’ was de kern van deze conferentie. Want hoewel er veel belangstelling is voor bier en bier meer dan ooit tevoren leeft, heeft de branche ook te maken met serieuze uitdagingen. Even terug naar de basis, alle gekkigheid even opzij en bouwen aan een steviger fundament. Die gedachte zagen de bezoekers de hele dag door terugkomen in het gevarieerde programma.

Serieuze gesprekspartner

CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland, heeft zelf ook een stevige ontwikkeling doorgemaakt. Na wat onvermijdelijke groeipijnen is CRAFT volwassen geworden en tegenwoordig een krachtige partij, die gehoord en gezien wordt binnen, maar zeker ook buiten de bierwereld. Denk hier bijvoorbeeld aan de politiek. CRAFT is een serieuze gesprekspartner als het gaat om onderwerpen als accijnzen, duurzaamheid en het Preventie Akkoord.

De Dutch Craft Beer Conference was dit jaar weer een warme ontmoetingsplek voor brouwers uit heel het land. Zoals het bij een goede conferentie hoort, werd er volop kennis en inspiratie gedeeld. Ruim 50 leveranciers zetten hun beste beentje voor op de beurs en tijdens 22 kennissessies werd waardevolle informatie uitgewisseld zowel op brouwgebied als op het gebied van ondernemen.

CRAFT Awards

Duidelijk is dat steeds meer onafhankelijke craft brouwers deze conferentie zien als de ideale gelegenheid de stand van de biermarkt samen te bespreken. En uiteraard is de conferentie ook wel een feestje, waar ook een klein glas bier wordt gedronken. Dat was dit jaar niet anders. De uitreiking van de eerste CRAFT Awards verhoogde die feestvreugde.  

Deze awards zijn een erkenning en waardering voor het werk dat gedaan wordt door brouwerijen, individuele brouwers en andere personen die actief zijn in de bierwereld ter bevordering van lokaal, onafhankelijk gebrouwen bier.

De leden van CRAFT hebben in drie categorieën door middel van een online stemming de winnaars bepaald uit de vijf genomineerden in elke categorie.

De Kromme Haring

In de categorie Brouwerij werd De Kromme Haring uit Utrecht aangewezen als winnaar. Deze in Nederland unieke brouwerij brouwt een zeer breed gamma aan bierstijlen, die ook op culinair gebied veel mogelijkheden bieden. Met hoge kwaliteit, vastberaden onafhankelijkheid, eigenzinnige vormgeving en grenzeloze openheid voor iedereen als filosofie heeft De Kromme Haring deze prijs verdiend.

Kennisdelende brouwer

Winnaar in de categorie Brouwer is Étienne Vermeulen. Hij is als brouwer verbonden aan zowel Kaapse Brouwers uit Rotterdam als aan zijn eigen onderneming De Bebaarde Brouwer. Een bierman in hart en nieren, die sterk gefocust is op innovatie en kwaliteit. Behalve een goede brouwer is Étienne iemand die graag zijn kennis deelt en verbinding zoekt in de gemeenschap van craft bier.

Bierpersonality van het jaar is Bert Kuperus. Deze bierfanaat uit het Twentse Losser is een persoon met een warm hart voor bier, dat hij op een spontane manier promoot via zijn alter ego The Dutch Beer Ambassador. Via het door hem opgerichte genootschap Bierconnaisseurs en de jaarlijks samengestelde Nederlands Favoriete Bierlijst neemt Bert mensen mee in de ontdekking van het rijke en gevarieerde aanbod aan bier in ons land.

Op de foto vlnr. Raymond van der Laan (bestuurslid CRAFT), Gijs van Wiechen (Kromme Haring) , Patrick Stoof (dagvoorzitter), Stephen Grigg (Kromme Haring), Jos Oostendorp (voorzitter CRAFT), Bert Kuperus, Étienne Vermeulen (Kaapse Brouwers).