Cannabis Beer van X-Mark op de Bierista proeftafel

24 november 2019
United Dutch Breweries uit Breda lanceerde dit najaar een serie zogenaamde 'flavoured beers'. Bier met een smaakje dus. Bekend voorbeeld van een flavoured bier is Desperados, een bier met een tequilasmaak. Deze bieren met een smaakje zijn vooral bedoeld voor de millennials en niet zozeer voor de doorgewinterde liefhebber van craftbier.


De X-Mark-serie van United Dutch Breweries heeft vijf interessante varianten. Een bier met rum, wodka, tequila, mojito en cannabis. Ik heb inmiddels alle vijf varianten geproefd. En ja, dankzij de toegevoegde smaken proef je inderdaad duidelijk wat het belooft. Het Cannabis Beer is voor mij de meest bijzondere variant, waar ik graag wat nader op wil ingaan. Cannabis is natuurlijk hot en ook andere brouwers, zoals Lagunitas, doen interessante dingen.

Gelikte blikken

Allereerst de verpakking. Daar is over nagedacht door de marketingsafdeling, dat is wel duidelijk. Het ziet er lekker en verfrissend uit. Daar krijg je wel dorst van. Zie je alle varianten naast elkaar, dan staat er een gelikte serie bieren. Het zijn allemaal blikken van 0,5 liter. De cannabis-variant is groen; een logische keuze.

Alcohol

'Hemp meets hop' lees ik op de verpakking. 'A clean, smooth and slightly bitter beer with extra buzz. Your malty, hoppy, hoppy chill zone awaits'. Verder staat er 'Infused with cannabis extract'. Nog even de ingrediëntenlijst checken. Naast gerstemout is ook maïs gebruikt. Verder zie ik staan: Hopextract en natuurlijk aroma en hennepzaad extract. Over THC en CBD, de werkzame stoffen van cannabis zie ik niks staan. Stoned ga ik er dus niet van worden. Het alcoholpercentage is gelijk aan dat van een gewoon pilsje: 5%.

Limonade

Blikje open en inschenken maar. Het bier is helder en donkergoud van kleur. De witte schuimkraag houdt even stand en zakt dan in. De geur zit vol zoete aroma's en je ruikt ook zeker de kruidige aroma's van de cannabis. De smaak is zoet en kruidig. Ondanks de zoetheid proef je wel degelijk bier. Het heeft een licht bittertje. De zoetheid is aangenaam en moedigt je aan nog een slok te nemen. Het drinkt echt weg als limonade.

Cannabis

En dan de cannabis. Die proef je zeker wel. Het is niet de indruk van verse wiet, maar de kruidige aroma's zijn zeker herkenbaar als cannabis. De combinatie met het zoete bier is ook zeker niet gek. Het is toch vooral de zoetheid die dit bier zo makkelijk drinkbaar maakt. Je neemt makkelijk slok na slok na slok. En voordat je er erg in hebt, is je blik leeg.

Conclusie

Het was een interessant experiment om deze bieren te proeven. Voor mijn gevoel zijn dit bieren die meer weg hebben van een frisdrank dan van bier. Deze markt groeit stevig dankzij de groep millennials, die de leeftijd bereiken dat ze alcohol mogen drinken. Als ik bier wil drinken, kies ik niet snel voor een flavoured bier zoals dit Cannabis Beer. Maar ja, ik ben sowieso geen liefhebber van zoet en frisdrank en ben bijna twee keer zo oud als de doelgroep waar United Dutch Brewers zich op richt.

United Dutch Breweries

De hele serie bieren van X-Mark is gebrouwen in Frankrijk en is verkrijgbaar in heel veel verschillende landen over de hele wereld. United Dutch Breweries is gevestigd in Breda. Het is niet direct een brouwerij zoals wij kennen. Het is een bedrijf dat veel merken bier op de markt brengt in veel verschillende landen, waarvan Oranjeboom in ons land het meest bekend klinkt. De biervolumes van dit bedrijf zijn voor Nederlandse begrippen groot, maar toch is United Dutch Breweries voor menig bierliefhebber een grote onbekende.