Budweiser Budvar in een nieuw jasje

24 juli 2020

Budweiser Budvar, het iconische Tsjechische biermerk uit České Budějovice in Zuid-Bohemen, heeft de nieuwe internationale uitstraling voor haar flessen en blikken onthuld. In deze uitstraling komen klassieke stilistische ideeën samen zoals de kleuren van de Tsjechische vlag en beeldbepalende elementen die in het rijke verleden van de brouwerij op haar etiketten zijn gebruikt.

Het onmiskenbaar ‘vintage’ logo wordt nu bekroond door het klassieke rozet van de stad České Budějovice (ook bekend onder de Duitstalige naam Budweis), waar elke druppel Budweiser Budvar tot op de dag van vandaag gebrouwen wordt. Verwar dit bier vooral niet met het Amerikaanse Budweiser en hun bier Bud, zoals dat op de Nederlandse markt verschijnt.

Lokaal geteelde ingrediënten

Budweiser Budvar verwijst nadrukkelijk naar de lokaal geteelde ingrediënten, die gedurende de 125-jarige geschiedenis van de brouwerij ongewijzigd bleven: Saaz hopbloemen, afkomstig uit de beroemde hopregio Žatec, en de fijnste Moravische brouwgerst. Ook het zachte bronwater, opgepompt uit een 300 meter onder de brouwerij gelegen bron en zeker 10.000 jaar oud, wordt op de etiket geëerd.

Langer rijpen

Trots wordt vermeld dat de brouwerij eigendom is van de Tsjechische Republiek. Hiermee wordt het onafhankelijke karakter van de brouwerij gevierd; tevens wordt benadrukt dat daardoor de integriteit van het bier wordt gewaarborgd. Daar er geen mondiaal concern aan de touwtjes trekt, kunnen de brouwmeesters de tradities van hun voorvaderen levend houden: het gebruik van hoogwaardige, traditionele ingrediënten en het maandenlange rijpingsproces in de kelders van de brouwerij. Dit rijpingsproces is in hoge make smaakbepalend, en Budweiser Budvar mag langer rijpen dan de meeste andere bieren ter wereld.

Greetings from the Republic of Beer

De onafhankelijke geest, de reputatie als excellente brouwerij en de positie die de brouwerij inneemt als ‘nationale brouwerij van Tsjechië’ staan centraal in dit nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van Budweiser Budvar. Daarbij past de nieuwe, wereldwijde, campagne ‘Greetings from the Republic of Beer’: in de Tsjechische Republiek wordt meer bier geconsumeerd per hoofd van de bevolking dan in enig ander land. De brouwkunst is al eeuwenlang volledig verweven met de Tsjechische cultuur en het dagelijkse leven, waarin het bierlokaal en de brouwerij een centrale plaats innemen.

Bierparadijs

Naast het gebruik van lokaal geteelde ingrediënten, waarmee lokale boeren en telers worden ondersteund, ondersteunt Budweiser Budvar de cultuur van kleine, lokale brouwerijen door haar kennis, ingrediënten en passie met hen te delen. Zo komen ‘het nieuwe jasje’ en de nieuwe campagne samen in het vieren van de Tsjechische Republiek als het unieke en bruisende paradijs voor bierliefhebbers. Ook wordt getoond hoezeer de brouwkunst nog steeds het kloppend hart van de Tsjechische cultuur en geschiedenis is. Als ‘de nationale brouwerij van Tsjechië’ is het de visie van Budweiser Budvar dat dit verhaal met de wereld gedeeld moet worden.

Expert-reviews

De gediplomeerde bierambassaeurs uit de Bierista Community beoordelen dit bier gemiddeld met 6,5. De meningen onder de experts zijn nogal verdeeld. Waar de ene dit bier saai vindt en snel verveeld raakt, zweert de ander bij de frisse smaak en de balans tussen hop en mout. Feit is dat dit een Lager is die met vakmanschap en passie wordt gebrouwen. Het bier is verkrijgbaar bij de betere slijterij. Proef en schrijf je eigen expert-review. Nog geen bierdiploma? Meld je dan nu aan voor de Bierista Bieropleiding. Meer bierkennis is nog meer bierplezier en je kunt je deskundige stem laten horen middels de expert-reviews.