Brouwersnös Barrel Aged

23 februari 2024

Soms krijgt een bezoekje aan een brouwerij een onverwachte wending. Dat was zeker zo toen Bierista een kijkje ging nemen bij Brouwersnös, diep in de Achterhoek, in het stadje Groenlo om precies te zijn.

Even rustig genieten in het proeflokaal bij de Brouwersnös is geen straf. Achterhoekse gastvrijheid en ouderwets lekker eten met daarbij een ‘alderbastend mooi bier’. Mooien Muiter, Frolijke Frans, Ne Toffen en Tweeduuster en Zwaar Geschut zijn bekende bieren van Brouwersnös. De uitbater vraagt of we wat nieuws willen proberen.

Witte wijn

De vraag is nog niet beantwoord, maar met een verwachtingsvolle blik worden twee flessen ontdaan van de kroonkurk. De proefglaasjes worden volgeschonken, waarbij het aluminium label van de fles opvalt. Alle bieren van deze brouwerij zijn ingewikkeld in papier. Deze twee nieuwe bieren dus in een flitsend aluminium pakje.

Het eerste bier dat we proeven is een Barrel Aged bockbier dat gerijpt heeft op vaten waar eerder witte wijn in heeft gelegen. Het eerste wat opvalt is de blonde kleur van het bier. Zeker, het is een bockbier, maar niet zo donker als een doorsnee-herfstbock. De geur is licht alcoholisch en fruitig zoet. Geuren van van rijpe meloen, honing en witte druiven stijgen op uit het glas. De smaak is zacht en fruitig en heeft een licht mondverwarmend karakter. Dat is niet gek gezien het alcoholpercentage van 8%.

Whisky

Het tweede bier is een sterke versie van de dubbel Tweeduuster. Dit speciaal gebrouwen basisbier heeft op whiskyvaten gelogeerd. Hier proef je duidelijk de chocoladetonen uit de donkere mout, die gedragen worden door de whiskytonen uit het vat. Een licht vanille-achtige toontje van het hout maakt dit bier een ware traktatie voor de liefhebber van barrel aged bieren.

Beide bieren zijn in kleine batches gebrouwen. De voorraad is zeer beperkt. Mocht je deze bieren willen proeven, check dan de webshop van Brouwersnös, of beter nog: bezoek het proeflokaal en geniet van het goede leven in Groenlo, ook bekend als het Las Vegas van de Achterhoek.