Brouwerij Holevoort houdt alles in eigen hand

2 maart 2019
Brouwerij Holevoort. Nog nooit van gehoord? Nou ik ook niet, totdat deze naam viel op het Bier & Big Festival afgelopen december in Eindhoven. Hier maakte ik kennis met een koppel biergenieters uit het Brabantse Bakel waar deze brouwerij gevestigd is. Met hen heb ik ondanks het koude weer een paar gezellige uurtjes doorgebracht en de nodige verwarmende biertjes gedeeld.


Ik was de naam van de brouwerij ondertussen niet vergeten, maar had er verder ook geen aandacht aan geschonken. Tot op een zondagmorgen, eind januari, deze Bakelse biervrienden onverwacht aan mijn deur stonden met enkele Holevoort bieren. Een kruidige tripel, een bitter blondje, de Rosa een rozenbier en een bier uit de barrel-aged serie. Deze bieren heb ik ondertussen geproefd en de reviews op Bierista gepost.

Holevoort

De kwaliteit was dusdanig dat het mij verwonderde dat ik van deze brouwerij, gevestigd op zo’n 30 kilometer van mijn adres, nog nooit gehoord had. Dus maar eens even het internet geopend en via het gevonden telefoonnummer contact opgenomen met de vraag of het mogelijk was om hun brouwerij te bezoeken. Sven Somers - een van de brouwers - was de vriendelijkheid zelve en meteen bereid om een afspraak te maken en het geboorteverhaal van Brouwerij Holevoort te onthullen. Sven runt de brouwerij samen met Rick Swinkels en Maarten Manders.

Professionele brouwerij

Vandaag is het zover, op een zonnige zaterdagmorgen naar Bakel gereden om de brouwerij te ontdekken. Op bestemming aangekomen zie ik een boerderij die in niets verraadt dat hier een brouwerij gevestigd is. Maar al snel zie ik achter een raampje een potje mout staan en een bewegende figuur er achter. Dus de naastgelegen deur geopend en toen viel mijn mond open van verbazing. Niet de garage met een wat groot uitgevallen hobbybrouwinstallatie die ik verwacht had, maar een mooie ruimte met een professioneel ogende brouwerij waarin drie brouwers aan het werk waren. Na de gastvrije ontvangst met koffie kreeg ik een verhaal te horen waarbij ik van de ene verbazing in de andere viel.

Het basisassortiment van de brouwerij bestaat momenteel uit een hoppig blond bier, een moutige tripel, en de Rosa, een rozenbier. In ontwikkeling is nog een donkerder bier welk een hybride tussen een Dubbel en een Bokbier moet worden.

Whisky- en bourbonvaten

Verder heeft Holevoort een serie specials, waarbij de tripel wordt gelagerd op whisky- en bourbonvaten. De special nummers 1 tot en met 4 zijn op de brouwerij niet meer voorradig maar beperkt nog te verkrijgen bij bierwinkels in de regio Helmond/Deurne of via webshops zoals Het Biermoment. De nummers 5 tot en met 8 zijn nog in ontwikkeling, de release hiervan wordt omstreeks eind april verwacht.
(LEES VERDER ONDER DE FOTO)

Hoe het begon ...

Het is 2016 als vier vrienden na een dagje golf nog een paar biertjes nemen. Een van hen heeft vernomen dat er door de grote vraag van de craftbrouwers een tekort aan hop dreigt te ontstaan. "Oh", zegt een ander, “zullen wij dan eens gezamenlijk een hopveld aanleggen?” Een typisch plan van de borreltafel, dat bij elk biertje groter wordt en dan de volgende dag in de doofpot verdwijnt. Maar niet hier! Er werd gezocht naar een geschikte locatie en toen die in 2016 gevonden was op het adres Holevoort 1, de thuislocatie van één van de vier werd er 0,5 hectare beplant met 1.300 hopplanten (Cascade, Comet, Perle, Tradition, Taurus).

Goede hopoogst

Ondanks dat men aan de late kant was met planten was er toch meteen al een mooi en onverwacht resultaat. D de eerste hopbellen kwamen aan de planten. In 2017 heeft de eerste volledige oogst plaatsgevonden. Met een aantal vrijwilligers werd de hop handmatig geplukt. Omdat er in totaal ook zo’n 1.300 plukuren in zaten en uit de reacties van de plukkers bleek dat het animo voor volgend jaar waarschijnlijk minder groot was, besloot men dat dit in 2018 anders moest. Of het plukken moest worden uitbesteed of er moest een plukmachine komen. En zo werd er in 2018 een gebruikte plukmachine aangeschaft, waarmee de hele oogst in een paar dagen werd geplukt. Met de tevens aangeschafte pelletpers worden de bellen na het drogen tot pellets verwerkt. Vanaf dit jaar kunnen ook andere hopboeren gebruik maken van de hopplukmachine.

Bakelse horeca

Toen de eerste hopoogst binnen was bedacht men dat het ook wel mooi zou zijn als ze zelf bier konden brouwen met hun eigen hop. Via via kwamen de vrienden in contact met Jan, een hobbybrouwer uit Deurne. Hij voelde er wel voor om zijn kennis over te brengen. Al vlug werd een 50 liter brouwinstallatie aangeschaft en de eerste proefbrouwsels gemaakt. Een aantal van deze proefbrouwsels werd in enkele Bakelse horecagelegenheden voorgelegd aan het publiek om reacties te peilen. Aan de hand van deze reacties werd besloten dat hun eerste commerciële brouwsel de tripel zou worden.

Eigen waterbron

Er wordt dus gebrouwen met eigen hop. De stap naar eigen gerst is dan niet groot meer. Dus werd op enkele percelen zomer- en wintergerst gezaaid. De oogst hiervan laat men vermouten bij vloermouterij Masterveld in Winterswijk.  In 2018 werd in totaal 9,5 hectare gerst ingezaaid. Om helemaal self-supporting te zijn hebben de mannen een eigen waterput laten slaan met een zuiveringsinstallatie. Hiervoor is een vijftal boringen verricht, in diepte variërend van 9 tot 52 meter. Uit de genomen monsters bleek dat het meest geschikte brouwwater zich bevindt op 11 meter.

Twee brouwsels per dag

De 50 liter-installatie is niet meer voldoende om in de groeiende vraag te voorzien. Daarom werd een grote Oostenrijkse installatie aangeschaft. Deze wordt gebruik voor de productie. De kleine installatie doet dienst als proefbrouwerij, waar testbrouwsels worden gemaakt. Op een brouwdag worden twee brouwsels gemaakt, die gezamenlijk in een 1.300 liter tank worden vergist en gelagerd.

Brouwerij Holevoort is een verborgen parel waar we de komende periode beslist meer van gaan horen. Het is een brouwerij met een mooi basisassortiment, bijzonder geslaagde specials en met een prachtig verhaal. Brouwerij Holevoort - onthoud die naam!