Bierproeverij - Hoe doe je dat?

Een bierproeverij is altijd leuk en leerzaam. Je hebt vast al wel eens een proeverij bezocht. Nu wil je zelf een bierproeverij organiseren. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Bierista helpt! Hier vind je een aantal handige en praktische tips die jouw bierproeverij tot een succes maken!

Hoeveel bieren ga je proeven?

Een goede voorbereiding is belangrijk. Vooraf bepaal je hoeveel bieren je gaat proeven. Meer is niet altijd beter. Zes bieren is een mooi aantal voor een proeverij. Acht is wel de max.
Na zes tot acht bieren is het beste van je reuk en je smaak er wel af.  Ook al proef je kleine slokjes, na zes tot acht bieren krijgt de alcohol invloed op je proefprestaties.

Welke bieren ga je proeven?

Goede vraag. Je kunt allemaal verschillende bieren nemen, bijvoorbeeld een blond, een dubbel, een tripel. Je leert dan veel over de verschillende bierstijlen. Je kunt er ook voor kiezen om allemaal dezelfde soorten bier te nemen. Zo ervaar je de verschillen. Proef maar eens zes verschillende pilsners of zes IPA's naast elkaar. De verschillen zullen je verbazen. Je kunt ook een thema pakken. Denk bijvoorbeeld aan een proeverij met thema's als Duitsland of trappisten.

In welke volgorde ga ik proeven?

De volgorde waarin je de bieren proeft, is erg belangrijk. Let daarbij vooral op twee zaken: de smaakintensiteit en het alcoholpercentage. Begin altijd met het bier met de laagste smaakintensiteit en bouw dat op. Smaakintensiteit is nog belangrijker dan het alcoholpercentage. Maar houdt beide zaken in de gaten. Waarom is dit belangrijk? Zou je namelijk beginnen met een zwaar bier van tegen de 10% alcohol met een sterk hopkarakter, dan is het lastig om vervolgens de nuances te proeven van bijvoorbeeld een milde blond.

Welk glas gebruik ik?

Het glaswerk is een niet te onderschatten factor tijdens een bierproeverij. Neem bij voorkeur kleine tulpvormige proefglazen. Bij een proeverij gaat het niet om de hoeveelheid. Je proefprestaties gaan er niet op vooruit als je glazen van 30cl leegdrinkt. Speciaal voor proeverijen zijn kleine glazen verkrijgbaar. Proef per bier niet meer dan zo'n 10cl. Oftewel, verdeel een flesje bier van 33 cl over drie glazen. Een tulpvormig glas is ideaal voor een proeverij omdat deze vorm de aroma's het best tot z'n recht laat komen.
Bierista heeft speciale glazen, die speciaal gemaakt zijn voor proeverijen.

Hoe proef ik?

Hoe je het best een bier moet proeven, leer je uitgebreid in de Bierista Bieropleiding. In het kort: Je begint met het kijken naar het bier. Welke kleur heeft het, is het helder of troebel? Heeft het bier weinig schuim of juist veel? Is het schuim fijntjes of heeft het juiste grote bellen. Omschrijf zo nauwkeurig mogelijk wat je ziet.
Tweede stap is het ruiken. Je mag het bier best even walsen in het glas. Zo komen de aroma's vrij. Doe dit niet te lang, want dat gaat ten koste van het koolzuur in het bier. Vervolgens snuif je een paar keer kort boven het glas. Met je ogen dicht kun je je het best concentreren. Omschrijf ook nu weer zo uitgebreid mogelijk wat je ruikt. Hoe nauwkeuriger hoe beter.
Tenslotte proef je het bier. Neem een kleine slok. Slik niet gelijk door, maar hou het bier een paar seconden vast. Na het doorslikken, kun je het best even smakken. Herhaal dit nog een keer en omschrijf ook hier weer zo duidelijk mogelijk wat je proeft.
In de Bierista Bieropleiding tref je een smaakwiel aan, dat je helpt de juiste geuren en smaken te benoemen. Spuug je bier ook niet uit. Laat dat aan wijndrinkers over. Bier slik je door, omdat je anders een deel van de bittere smaken mist, die zo essentieel zijn voor bier.

Blind proeven of niet?

Mensen zit raar in elkaar. Je kunt je voornemen je niet te laten beïnvloeden door een merk of een etiket. Ervaring leert dat je een bier anders beoordeelt als je weet wat je proeft. Het beste is om blind te proeven. Laat iemand anders uit het zicht bier inschenken. De deelnemers geven dan een objectiever oordeel.
Laat iedereen ook altijd eerst zijn of haar mening voor zichzelf formuleren. Als iedereen een eigen mening heeft bepaald, is het leuk om die ervaring uit te wisselen en te discussiëren. Dit is leuk en zeer leerzaam. Eigenlijk is er bij het proeven geen goed of fout; iedereen heeft zo zijn eigen smaakassociatie. Maar je kunt elkaar wel helpen om de geuren en smaken nog scherper onder woorden te brengen.

Meer praktische tips:

  • Zorg dat het bier altijd de juiste temperatuur heeft. Is het bier te koud dan blijven veel aroma’s verborgen en mis je de echte smaak. Gouden regel is dat je een bier proeft op de temperatuur die niet lager is dan het alcoholpercentage. Een bier van 8% proef je dus het liefst op een graadje of 8 tot 10.

  • Bier in kleine proefglazen kun je makkelijk snel opwarmen door je handpalm onder het glas te houden. Zo kun je perfect ervaren hoe het bouquet van een bier zich opent als die op de juiste temperatuur komt.

  • Schone glazen zijn belangrijk. Zorg bij voorkeur dat je elk bier uit een schoon glas drinkt. Proef je zes bieren, dan heb je zes glazen voor je staan. Zo kun je ook makkelijk nog even ‘terugproeven’ en de verschillende bieren met elkaar vergelijken. Is dit om praktische reden niet haalbaar, spoel dan op zijn minst de glazen goed om na elk bier.

  • Zorg tijdens een bierproeverij ook altijd voor voldoende water. Na het proeven van een bier is het fijn je smaakpapillen even te spoelen met fris water. Een crackertje met een neutrale smaak of een stukje groene appel neutraliseren ook je smaak.

  • Download hier het Bierista proefformulier

    NIEUW: Leer bier proeven als een pro

    Bier heeft een hoge funfactor en dat houden we graag zo. Daarom maken we bier proeven - naast iets serieus - vooral iets leuks. Maar vergis je niet, bier proeven als een pro is hard werken! Bestel nu de online cursus 'Bier proeven kun je leren!'.

    Bestel de online cursus of Geef cadeau