Bierista schoolt bierambassadeurs van de toekomst

5 maart 2020
België bierland bij uitstek. Duitsers die het hebben over ‘mein Bier’ en Amerikanen die toveren met hop. En Nederland?! Op veel fronten zit Nederland in de kopgroep, maar zijn we wel trots genoeg op Nederland bierland? Dat kan beter, vinden we bij Bierista.

“We gaan natuurlijk niet bestrijden dat België een rijk bierland is. Maar wist je dat Nederland veel meer brouwerijen heeft? Wist je dat we in Nederland meer bier exporteren dan dat we consumeren? Wist je dat de Nederlandse craft bierscène internationaal bekend staat als innovatief en vooruitstrevend?” Alain Schepers van Bierista noemt de feiten achter elkaar op. “We zijn keigoed bezig, zeker ook internationaal gezien. Op biergebied mag er best nog wel wat meer oranjegevoel komen.”

Trots op brouwers

De trots op Nederlands bieren en het bijbehorende vakmanschap komt tot uiting in een nieuw vak Bierkennis, speciaal ontwikkeld voor de middelbare beroepsopleidingen. “Als je wat wilt veranderen dan kun je het best beginnen bij de bierambassadeurs van de toekomst. Bierista laat horeca-studenten kennis maken met de veelzijdige Nederlandse bierwereld, zodat zij straks hun gasten het verhaal kunnen vertellen.”

Bierkennis

Het vak Bierkennis dicht ook een deel van de kloof die er op horeca-vakopleidingen nog steeds is tussen bier en wijn. “Wijn krijgt veel aandacht in het beroepsonderwijs. Bier is razend populair en heeft een enorme opmars gemaakt in alle geledingen van de horeca. Op scholen was bier lange tijd onderbelicht. Daar komt steeds meer verandering in.”

Erkend keuzedeel

In het erkende keuzedeel Bierkennis worden alle facetten van bier belicht. “Alles komt aan bod van brouwen tot bier en spijs en van glaswerk tot tappen en serveren. In de opleiding is veel aandacht voor wat er in Nederland allemaal op biergebied gebeurt. En dat is veel. Daarnaast speelt ook een verantwoorde bierconsumptie een belangrijke rol. Als de koks, de horeca-ondernemers en het bedienend personeel van de toekomst de juiste kennis hebben, komt het met dat oranjegevoel wel goed.”

Over Bierista

Bierista is dè aanbieder van online bieropleidingen voor particuliere bierliefhebbers, onderwijsinstellingen en professionals in Nederland. Duizenden gediplomeerde Bierista’s verkondigen inmiddels het bierwoord om de bierbeleving in Nederland op een nog hoger peil te krijgen.