Bierista Dennis bezoekt Mokums Mout

28 september 2019

Aan de bar zijn al vele vriendschappen voor het leven gesloten. Goede gesprekken, slap geouwehoer, een lach en een traan!! Vele gebeurtenissen zijn gemaakt tot fijne herinneringen. In het geval van Jan en Jelle is het niet anders. Beide heren kennen elkaar al sinds hun studententijd en hebben dit soort herinneringen zowel zittend aan, als werkend achter de bar gemaakt. In die periode als student is de basis gelegd voor waar ze nu inmiddels vijf jaar mee bezig zijn, bier brouwen! 

Door Dennis Hofman

Ondanks dat Jan (Rube) al elf jaar in de advocatuur zit heeft hij toch genoeg tijd over voor andere bezigheden. Als advocaat kan hij zijn werk flexibel indelen waardoor hij zelfs tijd weet te vinden om gitaar in een band te spelen. Alsof dat nog niet voldoende was, was er zelfs nog tijd over om bier te gaan brouwen. Dit idee werd vijf jaar geleden met voormalig verenigingsgenoot Jelle op een terras in onze hoofdstad besproken. Destijds, als studenten, hadden beide heren een voorliefde voor speciaalbier ontwikkeld wat goed aansloot op de gezamenlijke interesse van Bourgondisch koken. Dus dat er brouwplannen werden uitgerold was meer een kwestie van tijd dan dat het verassend was. 

Thuis experimenteren

De startende brouwers begonnen eerst, zoals menig brouwer, thuis te experimenteren. Doordat ze het proces al vrij snel in de vingers hadden, waarbij er zeer positief gereageerd werd op de brouwsels, ontstond het idee om het bier ook commercieel in de markt te gaan zetten. Dit brouwen op een next level ging niet over één nacht ijs en vergde veel research. Gesprekken met allerlei mensen uit de brouwwereld, meer experimenteren met smaken en dieper ingaan op het brouwproces was een must omdat, zowel Jan als Jelle niet graag voor verassingen komen te staan. 

Mokums Mout

Nadat dat alles achter de rug was, brak het moment aan. Het moment dat Mokums Mout bier ging verkopen. Met De Kolenkit, een American Red Ale, als eerste bier begon het inmiddels drietal (vriend Guy kwam er ook bij) de aftrap van een nieuw avontuur. Het trio vond de commerciële stap maar wat spannend. Er waren natuurlijk genoeg twijfels:"Was het bier, gebrouwen op grote schaal, nog steeds goed genoeg? Krijgen we het bier wel verkocht?" Allerlei vragen waarmee elke jonge onderneming worstelt. Gelukkig werd het bier goed ontvangen en verkochten ze genoeg om gestaag door te groeien en zich verder in de markt te zetten. 

Inmiddels heeft Guy zich teruggetrokken uit de brouwerij. Dit gat werd opgevuld met drie nieuwe mede-eigenaars, Jan-Willem, Lars en Martijn, waardoor Mokums Mout nu bestuurd wordt door vijf man. Mede hierdoor kunnen de mannen ook nog hun "gewone" baan blijven uitoefenen, omdat de taken ten behoeve van de huurbrouwerij verdeeld worden over vijf personen. 

Brouwende advocaat

Wie denkt dat werken als zowel advocaat en bierbrouwer elkaar bijten die heeft het mis. Althans in het geval van de brouwende advocaat Jan. Het advocatenkantoor van Jan en zijn compagnon hebben al veel horeca gerelateerde bedrijven geholpen door de jaren heen, waardoor ze veel kennis vergaard hebben in die sector. Dit helpt Mokums Mout natuurlijk juridisch en zakelijk weer. Oftewel een win-win situatie die zeer goed werkt. 

Nieuw publiek

Inmiddels heeft de brouwerij een wisselend assortiment van telkens zes bieren en groeit de afzetmarkt gestaag door. Door op menig bierfestival te staan proberen ze steeds weer een nieuw publiek te vinden voor hun bieren. Met vijf man, in ook een wisselende samenstelling, is dat ook mogelijk waardoor er niemand echt overbelast wordt met te veel taken, want dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Dat Mokums Mout ook met de tijd meegaat blijkt wel uit het feit dat de IPA, Peperwerf, sinds kort in blik is afgevuld. De inspiratie voor deze IPA komt uit de Indonesische - Aziatische keuken. Het bier is gebrouwen met Citra, Mosaïc en Sorachi ace hoppen. Daarnaast is er gebruik gemaakt van Djeroek Perut (limoenblad) en de finishing touch, een rood pepertje.. Zoals de mannen van de brouwerij het bier zelf omschrijven: "Een pittige juicebomb met 5,9% alcohol.