Op ontdekkingstocht op Bier & Big Festival

25 maart 2019
Zaterdagmiddag kwart voor een stond ik als een van de eersten bij de entree van het Bier & Big Festival in Eindhoven om mijn free Bierista-ticket om te ruilen voor een proefglas en wat muntjes te scoren. Eenmaal in het bezit van de muntjes kon ik aan mijn traditionele verkenningsronde beginnen.
De achterste stand was van de Noorse brouwerij Amundsen waar mijn keuze viel op de Hopnotic Wave, een DIPA van 8,5 %. Terwijl er nog getapt werd kwam mij al het intens fruitig aroma van Amerikaanse hoppen tegemoet. Dat was direct al veelbelovend en werd in de smaak voor 100% waargemaakt. Een van de lekkerste bieren die ik van dit type ooit geproefd heb. Meteen het beste bier van het festival geproefd dacht ik.

Wild Beer Company

Maar omdat je dit nooit zeker weet, toch maar verder op zoek gegaan. Uitgekomen bij de Wild Beer Company uit Somerset Engeland, koos ik voor de Dirty Boots, zelf aangeprezen als een Simco Red, vind ik het meer een Brown Ale. Kastanje bruin met mooi wit schuim, 4,1% alcohol, droog nutty moutig, hoppig en wat lichte rooktrekjes.

De Buurman was het Ierse Galway Bay, een gerenommeerde brouwer veel gezien op festivals en altijd met voortreffelijke bieren. Hier werd mijn aandacht getrokken door de Saison Phi, 55 en gebrouwen met rozenknopjes, kamille, venkel en haverstro. Blond bier met wat tweeschijn en stevig wit schuim. Het aroma was niet heel intens maar er waren toch wat kruidige en bloemige kenmerken te onderscheiden. In de smaak kwam daar nog wat fruitigheid bij en het bloemige was nu duidelijk als een rozensmaak herkenbaar.

Heretic Brewing Company

De USA werd vertegenwoordigd door de Heretic Brewing Company uit Fairfield California. Uit hun selectie sprak mij de Hazelnut Choco Porter het meest aan. Deze donkerbruine Choco Porter met beige schuim had in het aroma vooral veel hazelnoot en chocolade maar in de smaak werd vooral de hazelnoot snel verdrongen door een sterke koffiesmaak. Mondgevoel was zacht maar toch droog en in de nasmaak blijft chocolade en koffie hangen. Al met al een warm zoetig complex biertje met een aangenaam bittertje.

Kraft Bier

Na deze donkere smaken met een paar flinke slokken water weggespoeld te hebben bezocht ik het Tilburgse Kraft Bier, vaker van gehoord maar nooit iets van geproefd. Hier waren liefst 8 bieren op tap maar ik werd aangetrokken tot “Maotje” hun Saison van 6,3%, koperkleurig met krachtig wit schuim en een hoppig moutig aroma met een licht keldergeurtje eroverheen. In de smaak kwam er nog een dot fruitigheid en een gepast bittertje bij. Erg mooi!

In gesprek geraakt tijdens het proeven kwamen we uit op mijn ervaring op brouwgebied en mijn keurmeester verleden. Er werd mij toen verzocht om hun nieuwste bier te proeven, zo nieuw dat het nog geen naam heeft maar het festival was gedoopt tot Chocolade Vanilla Porter. Met nee zeggen heb ik altijd wel moeite, maar als het om bier gaat zeg ik nooit nee. Dus na een volmondig ja werd mijn glas gevuld met een donker bruin bier van 8,7% welk een weelderig aroma van chocolade en vanille verspreide. In de zoete smaak aangevuld karamel en een fruitigheid die doet denken aan dadel en rozijn. In de mond is het zeer zacht, in de nasmaak komen al die mooie smaken terug en smelten langzaam samen weg waarbij ook nog wat kokos komt opzetten.

Mad Scientics

Als laatste bier in dit verhaal komt een Milkshake IPA aan de beurt, dit mistig geel biertje van 5,2% met de naam Mango Bay is gebrouwen door de Hongaarse Mad Scientics. Zoals de naam al doet vermoeden speelt de Mango in geur en smaak de hoofdrol in dit zoetig bier aangevuld met een licht bittertje. Het mondgevoel is plakkerig en zacht romig zodat de naam Milkshake eer wordt gedaan. In de nasmaak een combinatie van zoet, fruitig mango en licht bitter.

Ondanks dat dit mijn laatste omschrijving in dit verhaal is, was het voor mij niet het einde van het festival. Ik heb nog een de nodige biertjes geproefd en besproken met brouwers en festivalgangers. Het was een lekker sfeertje, mooie brouwers en lekkere bieren, maar rond een uur of zeven werd het voor mij wat te druk en ben ik huiswaarts gegaan. Ik hoop dat dit niet het laatste Bier & Big Festival is geweest want ik heb nog best wat muntjes over.