Bellfield Brewery doet het glutenvrij

8 mei 2021
In Schotland zijn heel wat interessante brouwerijen te vinden. Natuurlijk kennen we Brewdog. Belhaven is wat minder bekend. Datzelfde geldt voor Bellfield Brewery. Maar daar gaat verandering in komen, want hun smaakvolle bieren liggen nu in de schappen van Albert Heijn.

Glutenallergie, glutenintollerantie; steeds meer mensen hebben er meer te maken. Naar schatting zo'n miljoen mensen alleen al in Nederland. Geen wonder dat het assortiment glutenvrije producten de laatste jaren flink is uitgebreid. De mensen achter de Bellfield Brewery kampen zelf ook met een allergie voor gluten. Ze houden van bier, maar vonden geen bier dat ze echt lekker vonden. Dan kun je twee dingen: of je legt je er bij neer of je gaat zelf smaakvolle glutenvrije bieren brouwen.

Het brouwen van een glutenvrij bier is niet makkelijk. Tegenwoordig zijn er enzymen waarmee je de gluten uit je bier kunt krijgen en je kunt natuurlijk granen gebruiken, die geen gluten bevatten. Bellhaven heeft voor de moeilijke weg gekozen. De brouwers wilden per se brouwen met gerstemout en geen enzymen toevoegen. Dan maak je het jezelf niet makkelijk. Het geheim van Bellfield Brewery zit in een combinatie van filteren en lageren. Ondanks aandringen wordt de sleutel van het succes niet cadeau gegeven.

Bellfield Bohemian Pilsner

Bij Albert Heijn zijn vier bieren van de Schotse brouwerij verkrijgbaar. Alle bieren zijn glutenvrij en vegan. Het eerste bier dat we proeven is de Bellfield Bohemian Pilsner. Een kraakhelder, lichtgeel bier met een fijne witte schuimkraag. De zoete aroma's van mout stijgen op uit het glas. De smaak is niet uitgesproken. Een fijn glas Pils met weinig bitterheid. Een dorstlesser met 4,5% waar je makkelijk een tweede van drinkt.

Bellfield Craft Lager

Het tweede bier dat we proeven is eveneens een ondergistend bier: Bellfield Craft Lager. Dit bier is een stuk donkerder van kleur. Dit komt door de karamelmout en die proef je duidelijk terug. Deze Craft Lager heeft ook beduidend meer hoparoma's, die een zoete fruitige touch geeft. De mout is ook hier de belangrijkste smaakmaker. Dit bier is meer uitgesproken en heeft meer karakter en pit dan de Pilsner. Ook meer alcohol: 5,2%. De afdronk is droog en heeft een redelijke bitterheid

Bellfield Session Ale

Opvallend is dat de Bellfield bieren zo weinig alcohol bevatten. De bovengistende Bellfield Session Ale heeft maar 3,8% en blijkt een fijne smaakbom met een fruitig hopkarakter. De kleur is wat donkerder, omdat ook hier wat karamelmout is gebruikt. De karameltonen maken het bier zacht en rond. Op dat fundament legt de hop een fruitige laag. Zo ruik en proef je citrusfruit, zoals grapefruit en ook tropische vruchten zoals lychees. Tonen van abrikoos en perzik maken deze bierige fruitmand compleet. Het klinkt misschien als een vitaminehapje. Dat is dit bier beslist niet. Het heeft een mooie balans tussen de smaakinvloeden van de mout en de hop. Veel smaak en verbazingwekkend weinig alcohol. Dit is een fijn bier voor bij de barbecue.

Bellfield Lawless Village IPA

Bellfield Lawless Village IPA is ook zo'n heerlijke doordrinker. Verwacht geen zware, ingewikkelde bieren die je spreekwoordelijk met mes en vork moet nuttigen. Al deze Bellfield bieren zijn dorstlessers pur sang. Deze Lawless Village IPA is daar geen uitzondering op. Met 4,5% alcohol en fijne hoparoma's is dit een fijn bier om op het terras te drinken of om de werkdag mee te besluiten. Het evenwicht tussen hop en mout hebben de brouwers ook perfect gevonden. Naast de moutige en zoete fruitige tonen kom je in dit bier ook nootachtige smaken. Hoewel dit een IPA is en je wel wat bitterheid kunt verwachten, valt dat reuze mee en kun je ook dit bier bestempelen als een fijne doordrinker.

Je hoeft geen glutenallergie te hebben om van deze Bellfield bieren te genieten. Alle vier de genoemde bieren zeer de moeite waard. Voordeel is dat ze allen weinig alcohol bevatten. Dus een tweede is gauw ingeschonken.