Bearded Iris Brewing naar Nederland

8 maart 2019
Sinds de basisschool zijn ze al vrienden, Paul en Kavon uit Nashville, Tennessee. Op zich is dat nog niet heel lang geleden, als je bedenkt dat de heren allebei nog geen dertigers zijn. In april 2015 brachten ze het eerste biertje, Habit, op de (Amerikaanse) markt. In november van datzelfde jaar werd de 10.000 vierkante meter grote brouwerij en taproom van Bearded Iris Brewing in gebruik genomen. Sindsdien is het hard gegaan.
Helemaal toen de New England IPA, Homestyle, uit de brouwketels kwam. Deze bierstijl staat erom bekend dat-ie meer fruitig is dan bitter. Het bier heeft een volle body en met maar 6 % alcohol is-ie ook nog goed doordrinkbaar. De Homestyle is inmiddels het paradepaardje van de brouwerij.

Thuisbrouwers

De brouwende vrienden, beide gestudeerd, waren fervent thuisbrouwers en wisten dus waar ze aan begonnen toen ze investeerders voor zich probeerde te winnen met hun bedrijfsplan. Nu, zo'n drieënhalf jaar en pak hem beet honderdtwintig bieren verder, komt de brouwerij regelmatig in toplijsten voor. Top 10 beste brouwerijen van Amerika, bieren die benoemd worden als één van Amerika's beste bieren! En dat was niet eenmalig; nee, meerdere malen zelfs. Ook op de bier ratingsapps scoort deze brouwerij hoge ogen.

Tap-take-over

Dat is natuurlijk allemaal heel erg leuk voor de brouwerij en alle craft beer lovers daar in the States. Toch zou het fijn zijn als wij, bierdrinkende Nederlanders, daar over konden meepraten. Want dit bier is niet te verkrijgen, of beter gezegd, nog niet. Op 29 maart is er in Nederland een tap-take-over zijn van deze Amerikaanse brouwerij. En niet op één plek, maar in zeven verschillende biercafés, verdeeld over Nederland.

Ben je op 29 maart niet in de gelegenheid een tap-take-over bij te wonen? Niet getreurd. Vanaf 30 maart zijn de bieren verkrijgbaar - in blik - bij zestien slijterijen.  Vanaf dan kun je in alle rust thuis of samen met vrienden deze in Amerika geroemde bieren gaan proeven. Vorm je eigen mening en trek je conclusies.

De bieren

Dit zijn de bieren die naar ons land komen. Al deze bieren zijn afgevuld of op 23 januari of op 30 januari 2019.
- Tunnel Vision (DDH Citra)
- Double Scatterbrain (DDH Citra)
- Chief of Chiefs (DDH)
- Pop Art

Dat het bier vers is, is juist bij sterk gehopte bieren van het grootste belang het van belang. Hoe ouder het bier, hoe meer frisse hoparoma's er verdwijnen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Deze smaakbommen worden namelijk niet voor niets zo vol gestopt met aromatische hoppen zoals Citra. Door bij een aantal bieren ook nog de techniek double dry hopping (DDH) toe te passen, krijg een je, mits het goed gedaan is, helemaal een smaakexplosie.

Koel verscheept

Om de smaak van de bieren te waarborgen in Nederland wordt het bier compleet gekoeld verscheept, vanaf de brouwerij tot aan het café of winkel. De brouwerij wil namelijk dat het bier in allerbeste staat bij de consument terecht komt. En aangezien dit evenement een pilot is moet het tot in de puntjes geregeld zijn. Deze brouwerij heeft zelf een hele kleine distributie en het bier wordt grotendeels alleen maar verkocht in de brouwerij en taproom zelf. Daarom is het, voor nu, ook uniek dat dit bier naar Nederland komt. Mocht dit project een succes worden, dan kan het maar zo zijn dat het niet alleen bij dit project blijft. Er kijken meerdere brouwerijen in Amerika mee die ook zeer geïnteresseerd zijn om deze weg te bewandelen.

Ben je nou benieuwd geworden naar de bieren van Bearded Iris Brewing en wil je weten of er bij jou in de buurt de mogelijkheid wordt geboden, zodat jij deze eerste batch ook kunt gaan proeven? Hieronder staan de deelnemende cafés en winkels.

Café's met tap-take-over

 -Cafe de Opera Nijmegen
- Cafe Piethuisman + Het Biermenneke Nijmegen
- Stadsbrouwhuis + Craft & Cans Leiden
- American Beertemple Amsterdam .
- Proeflokaal Goesting Venray.
- Bierlokaal de Uiver Haarlem.
- Bierlokaal de Koffer Groningen.

Deelnemende winkels

- Vos Geleen
- The Beershop Kontich, België
- Billie's Bier Kafetaria Antwerpen, België
- Bierwinkel Hop Amersfoort
- Bierbrigadier Eindhoven
- Drankenhandel Leiden
- Bierloods 22 Woerden
- Mister Hop Venray
- Bierbrigadier Tilburg
- Slijterij Groningen (Vismarkt)
- Beerdome (offline only)
- Slijterij Berendsen Enschede
- Marcels Drankenspeciaalzaak Deventer
- Mitra Hoevelaken
- Ace Drinks Vlissingen
- Pakhuis Twente Albergen
- Sterk Amsterdam
- Dranken Speciaalzaak Vinke Westerbork

Bearded Iris Brewing Pop Art
Blockimage bimage 1035