Bavaria Herfstbok 2020 met een rebels kruidig bittertje

16 september 2020
Bavaria verrast met een nieuw Bockbier. Elk jaar wordt er een herfstbier gebrouwen volgens een nieuw recept. Bavaria Herfstbok 2020 is gebrouwen met drie granen, waaronder haver. We hebben onze tanden in het schuim gezet!

Het is nog  niet eens zo lang geleden dat het eerste Bockbier op de eerste maandag in oktober in supermarkt lag. Die tijden zijn definitief verleden tijd. Zo erg als met pepernoten is het nog niet, maar als je je zwembroek of zwempak na de zomervakantie uit de koffer hebt gehaald, ligt het Bockbier al in de schappen. Is dat erg? Nee, zeker niet. Toch is het wel wennen om met temperaturen van bijna 25 graden Bockbier te proeven.

Geen oogst hetzelfde

Zoals gezegd, Bavaria gooit het vanaf deze herfst over een andere boeg, zo valt te lezen in een persbericht. Geen oogst is hetzelfde, dus vanaf nu wordt de consument elk najaar verrast met een nieuw recept Bockbier. Dat geldt overigens alleen voor het Bockbier. Bavaria Pilsener blijft, ondanks natuurlijk ook verschillende oogsten, gewoon hetzelfde smaken.

Bavaria Herfstbok 2020

Bavaria Herfstbok 2020 is gebrouwen met gerstemout, tarwemout en havermout. Dat staat duidelijk op de frisse, vernieuwde labels aangegeven, waarop geen bok meer te vinden is. Het nieuwe label is al een grote vooruitgang ten opzichte van de labels van de vorige jaren. Op de fles is duidelijk te zien dat het om de jaargang 2020 gaat. Leuk idee om wat flesjes extra in te slaan en te bewaren, zodat je over een paar jaar meerdere jaargangen naast elkaar kunt proeven?!

Bij het inschenken krijg je precies wat je verwacht. Een roodbruin, helder bier met een prachtige schuimkraag, die beige tot bruin gekleurd is. De geur is vooral moutig met duidelijke tonen van karamel en chocolade. Wat fruitige tonen van pruim en een enkel stukje rijp rood fruit piepen onder de moutige aroma's uit. Dit nodigt uit tot het nemen van een slok.

Salmiak

De smaak is Bockbier voor en Bockbier achter. Heerlijk, laat die herfst maar komen! Net als in de geur speelt mout ook de hoofdrol in de smaak. Een tikkeltje zoet, karamel, chocolade en een verdwaald koffieboontje. Fruitige tonen zijn er zeker ook. Die volrijpe, zoete paarse pruim laat zich gelden. Bij het doorslikken komt de bitterheid sterker naar voren. Bitterheid geeft die zoetheid en duw in de nasmaak om zichzelf op de voorgrond te zetten. Mooi! In dat proces komt ook wat kruidigs doorzetten, een beetje zoethout, een vleugje salmiak.

Beetje rebels

Met de introductie van Bavaria Herfstbok 2020 kan het najaar beginnen. Bavaria zegt in het persbericht dat de haver zorgt voor een ronde romigheid. Die is mij tijdens het proeven ontgaan. Het is wel zeker een volmondig bier met alles wat je van een ondergistend Bockbier mag verwachten. Het is een strak, clean bier zonder gekke frutsels en franjes. Een degelijk Bockbier met de verwachte moutige zoetheid en een beetje rebels kruidige, bittere afdronk.